ЗАВЕТ ДА СЕ БРАЋА МИРЕ: Снажна светосавска порука епископа шабачког Јеротеја

Владимир Митрић
Владимир Митрић

27. 01. 2023. у 09:46

У ОВЕ дане када прослављамо успомену на нашег највећег светитеља српског Светог Саву, широм земаљске Србије, али и диљем земаљског шара, где год живи наш српски народ, одржавају се овакве академије, посвећене њему у част. Оне представљају црквено-народне саборе, односно црквено-народна свеучилишта, рекао је, поводом Савиндана, на свечаној академији у Вуковом дому културе у Лозници епископ шабачки Јеротеј.

ЗАВЕТ ДА СЕ БРАЋА МИРЕ: Снажна светосавска порука епископа шабачког Јеротеја

Фото:В.Митрић

Много тога је, нагласио је владика Јеротеј, речено о Светоме Сави, "од тога да је био син великог жупана Стефана Немање, светогорски монах, оснивач Манастира Хиландара, први српски епископ, оснивач првих школа и болница у Србији, утемељивач првог црквеног права у новој српској држави.

Владика је посебно, поводом овогодишњег светковања, изабрао, како је рекао, "једну важну делатност Светога Саве за српски народ, а то је његово миротворство".

- Свети Сава, испуњен миром Христовим које је стекао на Светој гори атонској, где се молио за српски народ и за све људе на свету, дошао је у тешким годинама у српску државу, у Србију, где је на моштима свога оца пребодобнога Стефана Немање, доцније монаха Симеона Мироточивог, измирио завађену браћу Стефана и Вукана, који је, пре тога, годинама био у крвавом грађанском рату – подсетио је епископ Јеротеј. - И од тог измирења, на јеванђељу, на моштима свог првог државника Симеона Мироточивог, можемо да кажемо да од тога почиње успон и напредак српског народа, Српске цркве и српске државе.

Свети Сава нам је, прецизирао је владика Јеротеј, „оставио овај, завет миротворства, да кад год имамо међусобне деобе и размирице да управо на овај начин их решавамо, у цркви на светом јеванђељу, на моштима своји светих предака“.

- Само тако ћемо бити истински синови Светога Саве - поручио је владика шабачки. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

НАСТАВЉА се топлотни талас у Србији. Већ у подне температура у Смедеревској Паланци достигла је 38 степени. Пред нама је врео дан, а максимална температура и данас ће достићи 41 степен. Очекује се сунчано.

16. 07. 2024. у 14:13

Коментари (0)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?