КАРАЂОРЂЕВИЋ ГА СТВОРИО У ЗАВИЧАЈУ ОБРЕНОВИЋА: Пре равно 150 година указом кнеза Александра почео да настаје Горњи Милановац

М. БОШЊАК

27. 01. 2023. у 11:03

ИМА градова широм Србије, што се често расправљају, који је пре историјски створен... Има и супротних појава - градови, који су вековима касније засновани, питају се који је млађи?! Међу најмлађима, то је сигурно, Горњи Милановац, који је навршио "тек" 170 година.

КАРАЂОРЂЕВИЋ ГА СТВОРИО У ЗАВИЧАЈУ ОБРЕНОВИЋА: Пре равно 150 година указом кнеза Александра почео да настаје Горњи Милановац

Фото: Архива

Његов зачетак врло је интересантан: усред Рудничко-таковског краја, колевке, "срца" и ослонца владарске династије Обреновић, основао га је владар из супарничке - кнез Александар Карађорђевић. И то указом. Зато, што се оближња Брусница, тада административно седиште овог краја, више није могла ширити у јак политички и привредни центар.

Новооснована варош, нови центар Рудничке нахије уместо речене Бруснице, беше тада најмлађи и најмањи окружни центар у Кнежевини Србији. Дато јој је име Деспотовица, по истоименој речици на чијој десној обали је зачета, на локалитету Дивље поље, али јој књаз Милош по повратку на власт 1859. мења име у Горњи Милановац, због успомене на свог покојног полубрата, војводу Милана. Како је некадашњи Пореч, данашњи Доњи Милановац на Дунаву већ имао то име, варош под Рудником постаде Горњи.

Фото: Општинска управа

 - Визијом и мудрошћу кнеза Карађорђевића, 17. јануара 1853. изабрано је Дивље поље за место будуће вароши. Августа исте године, стигао је урбанистички план града, аустријских архитеката, почела је и изградња водовода. У јесен те године, почиње градња зграде Окружног начелства, једне од најлепших и најстаријих. Градњом цркве Свете Тројице, град добија своје обрисе, отворене су трговачке и занатске радње и механе. Али, оно што је красило варош, представљало његову највећу вредност су становници, мирни људи окренути својим пословима и напретку - каже историчар Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

ДОСТОЈНИ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА

ХВАЛА Музеју, што нам приближава временска раздобља из милановачке историје. Генерацијски гледано, у граду су одувек живели вредни људи који су се трудили да побољшају живот своје средине. Надам се да смо достојни својих предака и потомака - казао је Дејан Ковачевић, први човек општине.

Четири дана су трајали преговори о оснивању вароши, на пољу где су били само стари турски хан, воденица и једна кућа. Уговорена површина јој је била 750 хектара. Имала је двапут више мушких него женских житеља. Септембра 1857. обилази је кнез Александар, оснивач, и види да у њој, осим старе брвнарице Светог Томе, нема цркве, па даје хиљаду дуката за градњу новог храма Свете Тројице. Тома Вучић Перишић, политички непријатељ књаза Милоша, даје 3.000 дуката. Кад се Милош вратио на власт, оспорава Вучићево задужбинарство, јер хтеде да он лично буде ктитор цркве, што је и био.

ПЛАН АРХИТЕКТЕ ЈАНА НЕВОЛА

ДЕСПОТОВИЦА, односно каснији Милановац, био је један од првих градова у Србији у ком су улице од главног трга "извирале" под правим углом, а тако су се "секле" и све остале, насупрот кривудавим турским сокацима у тадашњим другим варошима. Пројектант тог Милановца, у ком је било одређено првих 268 плацева, био је архитекта Јан Невола, пореклом Чех.

Живот у тој вароши била је свакодневица модерног средњоевропског града, начичканог свакојаким радњама, имао је школе, читаонице, своје листове утицајне широм Србије...

БОНУС ВИДЕО:

ДА СЕ УГЛЕДАМО НА САВИНЕ ВРХОВЕ: Светосавска академија у Беранама, говорио и Матија Бећковић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (1)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги