ВАКЦИНИШУ И ДЕЧАКЕ: У Нишу ХПВ заштиту од рака грлића материце примило чак 1.300 младих узраста од 9 до 19 година

Ј. ЋОСИН

26. 01. 2023. у 06:00

ХПВ вакцину која, како показују истраживања, у 90 одсто случајева спречава рак грлића материце, а од јуна прошле године је бесплатна, у Нишу је примило око 1.300 деце и младих.

ВАКЦИНИШУ И ДЕЧАКЕ: У Нишу ХПВ заштиту од рака грлића материце примило чак 1.300 младих узраста од 9 до 19 година

Др Душан Симић, Фото ДЗ у Нишу

- Ову врсту заштите могу да добију дечаци и девојчице од 9 до 19 година, а о свом трошку и старије особе - прецизира начелник Службе гинекологије у овдашњем Дому здравља др Душан Симић.

- Иначе, интересовање за вакцинацију је изненађујуће добро, а посебно је индикативно да ју је примило и између 150 и 170 дечака, јер су они у перспективи преносиоци, а овако се штите од карцинома пениса. Деца узраста од 9 до 15 година примају две, а они старији три дозе. Процедура, притом, предвиђа да се родитељи који желе да њихова деца приме вакцину јављају изабраном педијатру, а пунолетне даме свом гинекологу.

Промо-тим угледне медицинске установе, Фото ДЗ у Нишу

Наш саговорник наглашава и да се основним узроком рака грлића материце, углавном, сматра дуготројана резистентна инфекција хуманим папилома вирусом, односно групом тих вируса.

- Наравно, присутни су и други фактори, попут раног ступања у сексуалне односе, великог броја интимних партнера, пушења, злоупотребе алкохола и дрога... али значајну улогу има имуни систем. Јер, поједине особе карактерише и такозвани хиперимуни одговор на инфекцију, па долази до честих претканцерозних стања - додаје др Симић и истиче колико је важно да се она открију на време, јер на тај начин може да се реагује и да се спречи развој инвазивне болести.

Фото ДЗ у Нишу

Иначе, у нишком Дому здравља обављају се две врсте прегледа за рано откривање ове опаке болести - национални скрининг за рано откривање грлића материце и годишњи, регуларни систематски преглед.

- У оквиру националног скрининга могуће је урадити Папа тест свакога дана, без упута изабраног лекара и здравствене књижице, већ само са личном картом - подсећа др Симић.

Каже и да је установа у којој води Службу гинекологије тренутно једина у Србији која је формирала цитолошку лабораторију по свим европским стандарима. У њој се "читају" Папа тестови не само са подручја Нишавског, већ и са територије још четири округа на југу Србије. А, годишње се уради и до 8.000 ових дијагностичких процедура...

Србија је, подсетимо, друга по смртности, а четврта по оболевању од овог типа рака у Европи. Насупрот томе, у Аустралији су, на пример, пре око деценије започели са масовнијом вакцинацијом деце и успели да ову болест готово искорене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за Новости: Хвала српској полицији

"ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ" Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за "Новости": Хвала српској полицији

СРЕЋНИ смо што се догодило хапшење у случају нестанка Ане Кнежевић. Хапшење Давида није било изненађење за нас, посебно због тога што је од самог почетка лагао где се налази. Захвални смо српској полицији на истрази и на свему што раде како би правда била задовољена.

18. 06. 2024. у 13:03

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ВОЈСКА Јужне Кореје испалила је данас хице упозорења након што су севернокорејски војници накратко прешли демилитаризовану зону (ДМЗ) која раздваја Северну и Јужну Кореју, наведено је саопштењу Заједничког начелника штабова земље (ЗКС).

18. 06. 2024. у 10:59

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма