СА ВОЈСКОМ СЕ У ГРАД И ЖИВОТ ВРАЋА: Пирот и околна села у протекле две деценије напустило чак 18.000 становника

В. Ћирић

09. 12. 2022. у 06:15

ДЕМОГРАФСКА слика на подручју Пирота и околине, благо речено је очајна! Од пописа 2001. године до данашњих дана број житеља мањи је за преко 18.000.

СА ВОЈСКОМ СЕ У ГРАД И ЖИВОТ ВРАЋА: Пирот и околна села у протекле две деценије напустило чак 18.000 становника

Фото В. Ћирић

Ови подаци су градску управу дигли на ноге, па је премијерки Ани Брнабић и надлежним министарствима упућено циркуларно писмо, са предлозима да се оваком тренду стане на пут, како овај крај не би доживео демографски крах.

Подаци са последњег пописа још нису званични, али незванични кажу да у граду Пироту и седамдесетак села живи 50.099 становника. У односу на претходни попис, тај броје мањи је за око 8.000, односно за 13 одсто. Формиран је и Савет који ће се бавити демографијом и предлагати мере за побољшање стања у овој области. Први предлог је да се овдашња касарна опет активира и војска врати у Пирот где је била до 2007.

- Отварање касарне би значило много са економског, одбрамбеног, али и популационог становишта. Много младих Пироћанаца ради при војсци, али у другим градовима, где углавном путују. Повратак војске значио би повратак младих људи, али и оних који би се убудуће запослили код војске, овде радили и живели, заснивали породице - каже градоначелник Владан Васић.

Подаци о демографском суноврату у овом делу Србије, могу се добити и у овдашњем породилишту. Ту се порађају труднице и из Димитровграда, Бабушнице и Беле Паланке, па бројке показују да се и ова места празне.

Фото В. Ћирић

- У Општој болници се деведесетих година рађало између 1.300 и 1.400 беба. Тај број се смањивао из године у годину, да би сада износио око 400. Од јануара од краја новембра ове године, рођено је 70 беба мање у односу на исти период лане - каже др Владан Ђуров, начелник Гинекологије и акушерства.

Фото В. Ћирић

Др Владан Ђуров

Последњих деценија млади Пироћанци су најчешће одлазили пут Ниша, Београда, Новог Сада, али и у иностранство. На селима је ситуациоја још гора. Тамо одавно нема младих људи, а нека се и дефинитивно гасе. Најмлађи житељи су у просеку стaри 65 година.

РАЗГОВОРИ О ОТВАРАЊУ ФАКУЛТЕТА

ДРУГИ предлог је да се са Универзитетом из Ниша, са којим су већ отпочели разоговори на ту тему, отвори Факулет организације рада и информатике, што би значило да ће овде моћи да студирају млади људи и да остану у граду који је пре више година отворио неколико информатичких центара. Међу новим мерама је и издвајање за дечју установу која ће наредне године имати чак 40 милиона динара више, како би се избрисале листе чекања за упис деце у вртић, као и многобројни видови помоћи породицама са троје и више деце

ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ У СФРЈ

ПИРОТСКА касарна "Трећи пешадијски пук", својевремено је била једна од највећих у СФРЈ, са 4.000 војника и центрима за обуку граничара и других војних специјалности. Тада је носила назив "Ристо Вујошевић", и у пар наврата је проглашавана најуређенијом у држави. Током викенда, када је војска са посетом излазила у град, било је право умеће пронаћи слободно место у кафанама или посластичарницама, али и у трговинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну