ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ: Амбасадор Емануел Жиофре посетио Суботицу (ФОТО)

Новости онлајн

08. 12. 2022. у 20:03

ГРАДОНАЧЕЛНОК Суботице Стеван Бакић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији, Његовом екселенцијом, амбасадором Емануелом Жиофреом. Састанку у Зеленој сали Градске куће присуствовали су и амбасадор Чешке Републике у Београду, Томаш Кухта, и амбасадорка Краљевине Шведске у Србији, Аника Бен Давид.

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ: Амбасадор Емануел Жиофре посетио Суботицу (ФОТО)

Фото: Град Суботица

Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је у отвореном и срдачном разговору амбасадорима представио све оне предности због којих је Град Суботица пожељан за стране директне инвестиције и отварање нових радних места, и да је истакао да су понос овог града и мултикултуралност, различитост која се у Суботици доживљава као предност, толеранција, међусобно разумевање и складан суживот припадника великог броја нација.

- Представио сам многе пројекте, неке који су завршени, неке који су започети, као и неке који су у припреми. Оно што сам нагласио, и што ћу сада да подвучем, јесте да за све што планирамо и реализујемо имамо стабилан политички и економски амбијент, а заслуга за то је мудро и државнички вођена политика мира и стабилности председника Републике Србије Александра Вучића - нагласио је градоначелник Бакић.

Казао је да је током разговора истакао и велику подршку председника Србије Александра Вучића када је реч о финансирању свих кључних пројеката који су од виталног значаја за овој град од стране Владе Републике Србије и Покрајинске владе.

- Таксативно сам им изложио шта значи за нас завршетак 24 километра ’Ипсилон’ крака, вредности три милијарде динара, шта значи за нас завршена изградња нових и реконструкција постојећих објеката Дома за децу ометену у развоју ’Колевка’, вредности 800 милиона динара, шта за нас значи скори почетак изградње Омладинског центра у улици Ханибала Лучића, вредности 22 милиона динара, и шта значи за нас завршетак изградње и реконструкције зграде Народног позоришта у Суботици у коју је, осим завршне осме два фазе, до данашњег дана уложено више од две милијарде и 200 милиона динара - рекао је градоначелник Бакић.

Додао је да је њиховим екселенцијама рекао шта за овај град значи и завршетак аква парка са велнес и спа центром на Палићу, и шта за овај град значи реализација пројекта „Изградња и рехабилитација саобраћајне инфраструктуре у граду Суботици“, у висини од 170 милиона динара.

Навео је да се, захваљујући подршци Владе Србије и Покрајинске владе, очекује и комплетна реконструкција Опште болнице Суботица, у вредности од 40 милиона евра, као и изградња Градског фудбалског стадиона, у вредности од 36 милиона евра.

- Њиховим екселенцијама сам рекао да и поред веома тешке ситуације у свету инвестиције код нас нису стале. Навео сам да је за нас изузетно значајна изградња пруге Суботица-Сегедин, пројекат вредан 10,2 милијарде динара. Истакао сам да је за нас изузетно значајна и изградња брзе железничке пруге Београд-Будимпешта и да је вредност радова само на деоници од Новог Сада до Келебије 943 милиона евра. Навео сам, такође, и предстојећу реализацију пројекта ’Чиста Србија’ у оквиру кога током наредне године треба да започну радови на изградњи 110 километара канализационе мреже и два пречистача отпадних вода на територији нашег града. Рекао сам и да ће оквиру тог пројекта у Суботицу, Палић, Бајмок и Чантавир бити уложено 20 милиона евра, што је највећа инвестиција у области комуналне инфраструктуре у нашем граду икада - нагласио је градоначелник Бакић.

Он је рекао да ће Суботица и у будућности бити посвећена европским вредностима и да ће и даље бити посвећена активностима које ће Србију приближавати породици европских земаља.

- У разговору сам рекао да Србија јесте мала, али да је и она, и њен достојанствени народ поносан на своју прошлост и на своју богату историју у којој никада нисмо никога нападали, него смо се увек бранили. Нагласио сам како нам је на том путу прошлости било много тешко, да смо поднели огромне жртве, али да смо увек били на страни правде и истине. И дан-данас траје борба Србије за правду и истину. Али оно у шта сам их уверавао, и што ћу и сада поновити, јесте да је већинска Србија тако васпитавана, да смо ми добар народ и још бољи домаћини, што ћемо нашим гостима показати и данас, и сутра - подвукао је градоначелник Бакић.

Уз истицање да „мора да испуни обећање дато Његовој екселенцији“ да би му, како је рекао, „помогао да нас лакше разуме и схвати“, градоначелник Бакић је амбасадору Емануелу Жиофреу уручио књигу „Историја Србије“ на српском и енглеском језику.

Амбасадор Емануел Жиофре захвалио се градоначелнику Бакићу на изузетној добродошлици и истакао да се разговарало о најважнијим питањима која се тичу Суботице, о улагањима у Суботицу, као и о изазовима са којима се овај град суочава попут миграција. Он је, такође, нагласио да је Србија по питању миграција имала веома хуман приступ према мигрантима.

- Желимо да урадимо и више од онога што смо досад урадили, да појачамо сарадњу ради боље заштите граница и да помогнемо у разбијању мрежа кријумчара - рекао је Емануел Жиофре.

Он је подсетио да је на недавно одржаном Самиту земаља Западног Балкана у Тирани донето неколико важних одлука, попут оне о издвајања 70 милиона евра за заштиту граница, као и издвајање милијарду евра за излажење на крај са енергетском кризом.

- Половина од тог износа, дакле пола милијарде евра биће намењена угроженим домаћинствима и малим и средњим предузећима које највише погађа енергетска криза. У оквиру те милијарде, 165 милиона евра ће бити директна помоћ српском буџету. На том самиту су, такође, телекомуникациони оператери Западног Балкана потписали споразум са Европском унијом о постепеном укидању роминга што ће почети да важи већ следеће године, са циљем да се тај роминг и потпуно укине - казао је амбасадор Жиофре.

И амбасадори Чешке, Томаш Кухта, и Шведске, Анико Бен Давид, захвалили су се градоначелнику Стевану Бакићу на, како су истакли, сјајном пријему у божанственој Градској кући. Они су, између осталог, нагласили да се предузима све како би се Србија подржала на европском путу и како би се и у овом делу Србије промовисале вредности чланства у Европској унији.

Након састанка и обраћања медијима у Градској кући, амбасадори и градоначелник Бакић посетили су суботичку Синагогу, а потом и Гимназију „Светозар Марковиц́“ где је, поред примопредаје дела мурала „Будућност Европе“, уприличена и додела пехара екипама учесницима 3x3 кошаркашког турнира. Током те посете, амбасадори Емануел Жиофре, Томаш Кухта и Аника Бен Давид разговарали су са ученицима те школе на тему „Шта је Европа за тебе“.

Амбасадор Жиофре и градоначелник Бакић су, потом, посетили фабрику „Бојсен“, у Привредној зони „Мали Бајмок“. На крају данашње посете Суботици, амбасадор Жиофре је, у присуству градоначеника Бакића, у Арт биоскопу „Александар Лифка“ свечано отворио Фестивал европског филма у оквиру кога ће, до понедељка, 12. децембра бити приказано седам филмова.

У оквиру кампање „ЕУ у мом крају”, амбасадор Емануел Жиофре ће сутра, 9. децембра, заједно са амбасадором Аустрије у Београду, Кристијаном Ебнером, министарком заштите животне средине Иреном Вујовић и градоначелником Бакићем посетити Регионалну депонију и фабрику за рециклажу и управљање отпадом, у Бикову.

Амбасадор Жиофре и градоначелник Бакић ће, након тога, заједно са комесарком за избеглице и миграције Наташом Станисављевиц́ учествовати у уручењу кључева за 44 стана избегличким породицама у Суботици.

Амбасадори Емануел Жиофре и Кристијан Ебнер ће, после тог догађаја, посетити Општину Сента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21

Коментари (0)

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Министар Мали открио када креће исплата увећаних јануарских пензија