КУЛЕН КАКВОГ ИМА САМО У ЕРДЕВИКУ: "Сремска куленијада", у наредне три године носиће престижан знак "Најбоље из Војводине"

Смиљка Костић

04. 12. 2022. у 07:15

ЗИМСКИ период када у Срему почињу свињокољи и припреме сухомеснатих специјалитета, али и када се отварају бурад да се проба младо вино, нема ко са радошћу не чека.

КУЛЕН КАКВОГ ИМА САМО У ЕРДЕВИКУ: Сремска куленијада, у наредне три године носиће престижан знак Најбоље из Војводине

Фото С. К.

Још када се све то упакује у разне манифестације - онда је прави ужитак. Ердевик у шидској општини, где се већ три деценије организује "Сремска куленијада", побројала је ове године највише награда, а посебна која се издваја је знак "Најбоље из Војводине".

На недавно одржаном 53. Међународном сајму туризма у Новом Саду, од Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, ова традиционална манифестација добила је сертификат "Најбоље из Војводине", као ознаку изузетног квалитета, на период од три године.

- "Сремска куленијада" представља промоцију најатрактивнијег производа од свињског меса - кулена. Одржава се такмичење у традиционалној производњи кулена у природном и вештачком омотачу, са богатом понудом црвених и белих вина и целодневним културно-уметничким програмом. Привлачност ове манифестације посебно се огледа у занимљивом програму, добром проводу и љубазним домаћинима - каже Зорица Граховац, директорка Туристичке организације Шид, додајући да манифестација из године у годину бележи све већи број излагача-учесника и посетилаца.

Манифестацију посети више од 5.000 људи који су у прилици да обиђу стотинак излагача, од којих око 80 учествује у такмичарском делу за најбољи кулен године.

- И следеће године у јуну, велики број произвођача аутохтоног сремског производа кулена и квалитетних вина са фрушкогорског виногорја имаће прилику да представи своје производе, уз пригодан целодневни културно-уметнички програм кроз наступе 15 културно-уметничких друштава и етно-група. Манифестација је изложбено-продајног и такмичарског карактера, где се поред кулена, могу купити и други сухомеснати производи, као и разни специјалитети из "Сремачке кухиње" - истиче Граховац.

Фото Општина Шид

Она посебно наглашава значај одржавања оваквих догађаја.

- Поред културног, приказује се и привредно-туристички значај шидске општине, али и указује на прилику у оснаживању малих привредних произвођача који су део целокупне привреде општине. Ово је само један од корака усмерених на подстицање одрживог руралног развоја, унапређење економског и друштвеног стања и побољшање услова живота локалног становништва у сеоском подручју - наглашава директорка ТО Шид.

Фото Општина Шид

ЗЛАТНА ПЛАКЕТА

ОВЕ године, "Сремска куленијада" је учествовала и на познатом фестивалу свих војвођанских фестивала "Рогаљ", где се традиционално окупљају организатори више од 30 војвођанских манифестација.

Златна плакета "Рогаљ 2022." припала је Месној заједници Ердевик (организатор Општина Шид) за манифестације "Сремска куленијада".

Илустрација В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну