“НАЈБОЉЕ ИЗ ВОЈВОДИНЕ”: Нови Конкурс за стицање права коришћења ознаке квалитета

Ј. Л.

31. 05. 2022. у 16:29

Покрајински секретаријат за привреду и туризам представио је нови Конкурс за стицање права коришћења ознаке квалитета ,,Најбоље из Војводине“.

“НАЈБОЉЕ ИЗ ВОЈВОДИНЕ”: Нови Конкурс за стицање права коришћења ознаке квалитета

фото:Покрајински секретаријат за привреду и туризам

Право учешћа имају правна лица, предузетници, физичка лица или други организациони облици који се баве производњом роба или пружањем услуга, односно организатори програма и манифестација, који имају седиште или пребивалиште на територији АП Војводине.

Прошле године престижну ознаку је понело 18 компанија и то осам у категорији производа, две у категорији услуге и осам у категорији програма или манифестација. Ознака ,, Најбоље из Војводине" се додељује на три године, а надзор се спроводи сваке године.

Пријаве на Конкурс и конкурсна документација се достављају на адресу ДОО „Југоинспект – Нови Сад“, а сам конкурс се спроводи у сарадњи са Туристичком организацијом Војводине. Конкурс је отворен два месеца, тачније до 31. јула.

- Ознака “Најбоље из Војводине”, после шест година паузе, почела је поново да се додељује прошле године. Осим класичне производње, додељивање ознаке проширено је и на туристичке капацитете, манифестације, како би и услуге могле на адекватан начин да буду означене „Најбоље из Војводине“ – подсећа Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам додајући да је за ову намену издвојено десет милиона динара. - Опредељење Секретаријата је да заједно са Југоинспектом и Туристичком организацијом Војводине, истакне регионално порекло и квалитет производа, услуга и манифестација. То радимо да би показали да имамо чиме да се поносимо и у Србији и у Војводини и како би добитницима овог тзв. признања могли да помогнемо око пласирања својих производа и услуга. Овим јасно показујемо да желимо да промовишемо најбоље од најбољих и кроз ову кампању промовисаћемо и прошлогодишње добитнике.

И ове године, произвођачи имају право учешћа за одређени производ који се по начину производње, квалитету, хемијском саставу, физичким, микробиолошким и органолептичким својствима, коришћеним сировинама или састојцима, или, пак, према некој другој карактеристици, јасно разликује од других производа исте категорије. Оно што је такође кључан критеријум јесте да су производи произведени од основне сировине која потиче са територије Војводине.

Слични су критеријуми и за пружаоце услуга који могу да стекну право на коришћење знака за одређену услугу која се по квалитету разликује од других услуга исте категорије. Производи или услуге морају да испуњавају услове прописане референтним документима о производњи и услугама и њиховом стављању у промет, да задовоље захтеве (ХАЦЦП) стандарда, да имају професионално дизајниран визуелни идентитет, док органски производи морају да имају сертификат за органску производњу.

Са друге стране, организатори имају право учешћа за манифестацију или програм који се по својим карактеристикама, начину одржавања, коришћењу ресурса, оригиналности, циљевима, као и према резултатима у областима деловања јасно разликују од других програма или манифестација исте садржине и организују се на територији Војводине. Тема манфестације би требало да је везана за привреду и туризам, да се у континуитету одржава најмање две године, као и да се програм или манифестација одржавају најмање један дан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТРЕБАЛЕ МУ ПАРЕ ЗА ТИКЕТ, ПА УЗЕО ЖЕНИНУ КАРТИЦУ: Дошла је са посла уморна и одмах легла да спава, то ми је била идеална шанса (ВИДЕО)