НАСИЉЕ У ШКОЛАМА МОРА ДА ПРЕСТАНЕ: Врањски просветари се окупили упркос киши (ФОТО/ВИДЕО)

Д. РИСТИЋ

01. 12. 2022. у 16:04

НЕКОЛИКО десетина просветних радника, махом чланова Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), окупило се на протесту у Врању са апелом за заустављање насиља у школама и захтевом да просветни радници добију статус службених лица.

НАСИЉЕ У ШКОЛАМА МОРА ДА ПРЕСТАНЕ: Врањски просветари се окупили упркос киши (ФОТО/ВИДЕО)

Д. Ристић

Заустављање насиља у школама тренутно је горуће питање просветара у Србији, порука је са протеста испред Одељења Министарства просвете у Врању. У УСПРС сматрају да је неопходно хитно отпочињање преговора о добијању статуса службеног лица за све запослење у образовању, као и промена законске регулативе.

- Има неких помака јер је министарство са неким синдикатима већ формирало радну групу која ће се бавити изменама прописа који би требало да ступе на снагу до краја године. Треба да буде саслушана струка, да ти прописи не би остали мртво слово на папиру – каже Душан Младеновић повереник УСПРС у Врању.

На питање колико је реално да просветари добију статус службеног лица, Младеновић одговара да је од форме много важнија суштина.

- Није битно да ли ће се звати службена лица, важно је да се промени однос према просветним радницима. Некако смо ми на маргинама овог друштва, што је резултирало тиме да се над просветарима врши насиље. Познати су случајеви у Трстенику, па и у Врању и то мора да се заустави – поручује он.

Д. Ристић

Младеновић: Било је опструкције директора школа

Младеновић је задовољан одзивом својих колега, с обзиром на кишно време и додаје да је ово тренутно горуће питање нашег образовања које мора да буде решено у интересу просветара, али и ученика и њихових родитеља. Истовремено са још 46 градова у Србији, и у неким врањским школама протест је подржан потпуном или делимичном обуставом наставе. 

Младеновић наводи да је било опструкције од стране појединих директора школа којима је поручио да морају да имају на уму да су они првенствено просветни радници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

МНОГИ СЕ ИЗНЕНАДЕ КАДА ЧУЈУ: Знате ли коју средњу школу је завршио Радош Бајић?