КОНАЧНО ПОД СВОЈИМ КРОВОМ: У новоизграђеној згради у Вршцу трајно стамбено збринуто 40 избегличких породица (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

29. 11. 2022. у 20:57

ЧЕТВОРОЧЛАНА породица Арбутина, која је деведесетих година избегла из ратом захваћене Хрватске, готово три деценије животарила је по изнајмљеним становима у Вршцу и околним селима, увек стрепећи када ће тај привремени смештај поново морати да замене.

КОНАЧНО ПОД СВОЈИМ КРОВОМ: У новоизграђеној згради у Вршцу трајно стамбено збринуто 40 избегличких породица (ФОТО)

Дочекали кров над главом после тридесет година живота у избеглиштву, Фото Ј. Ј. Баљак

Ниједну од тих кућа нису могли да назову - дом. Тако је било све до данас, када су им званично уручени кључеви двособног стана у новоизграђеној вишеспратници у Ужичкој улици у Вршцу, у којој ће коначно моћи да свију породично гнездо.

Арбутине су само једна од укупно 40 избегличких породица из Хрватске и БиХ, које су у истом дану трајно решиле своје стамбено питање. Кључеве нових станова уручили су им представници ОЕБС, УНХЦР, Банке за развој Савета Европе, Комесаријата за избеглице и локалне самоуправе, који заједнички реализују Регионални стамбени програм.

- После 27 година избеглиштва, први пут смо, као избеглице, добили неку врсту помоћи и то ону најдрагоценију. Не знам колико сам кућа досад опајала и из њих износила своје ствари. Ово је за нас нови почетак - захвална је Љубица Арбутина, која ће у новом стану живети са 90-годишњом свекрвом, сином и унуком.

Подстанарске муке иза њих, Фото Ј. Ј. Баљак

Нова зграда са 40 станова подигнута је одмах уз вишеспратницу, у коју је 2019. такође усељено 20 избегличких породица. У истој улици налази се и пет монтажних кућа, које су уз подршку Комесаријата саграђене још 2015. године.

- У оквиру Регионалног стамбеног програма до сада смо у Србији укупно доделили 6.770 стамбених решења, од чега у Вршцу 311. Можда је све ово могло да буде брже реализовано, да су породице краће чекале на свој дом, али је важно да су га дочекале. То је доказ да наша држава заиста брине о избеглим и прогнаним лицима - рекла је на свечаности комесарка за избеглице Наташа Станисављевић.

Љубица Арбутина са сином, Фото Ј. Ј. Баљак

Изградња новог стамбеног објекта у Вршцу коштала је 1,2 милиона евра, које су обезбедили бројни донатори из ЕУ и САД. Локална самоуправа је обезбедила грађевинско земљиште и пратећу инфраструктуру, чија укупна вредност износи 20 милиона динара.

- Реализацијом овог пројекта можемо да кажемо да смо ушли у последњу фазу стамбеног збрињавања избеглица у нашем граду - истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Фото Ј. Ј. Баљак

СТАНОВИ У СРБИЈИ

У ОКВИРУ Регионалног стамбеног програма за избегла и прогнана лица, који у Србији улази у завршну фазу, до краја године ће бити уручени кључеви за још 100 стамбених јединица у Шапцу, Шиду, Лучанима и Суботици. Такође, најављено је да ће већ почетком 2023. у Београду бити усељено додатних 250 станова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21

Коментари (0)

У НОЛЕТОВОЈ СВЛАЧИОНИЦИ И ЖЕНА, А НИЈЕ ИЗ ПОРОДИЦЕ: Ево с ким је Новак Ђоковић најпре прославио гренд слем титулу на Аустралијан опену