МАГИЧНА ЛЕПОТА СРЕМСКЕ РАВНИЦЕ: Шид саткан од природних лепота и културних знаменитости

С. Костић

27. 11. 2022. у 06:17

АКО постоји место где се снови, стварност, таленат, упорност, марљивост и срећа сусрећу, онда је то свакако сремска равница и њена најзападнија општина Шид.

МАГИЧНА ЛЕПОТА СРЕМСКЕ РАВНИЦЕ: Шид саткан од природних лепота и културних знаменитости

Фото ТО Шид

У њему се преплићу историја, култура, гастрономија, традиција и природне лепоте, које остављају јак утисак, са жељом да се посетиоци врате и уживају у благодетима ове општине.

Са 19 насељених места, општина Шид се сместила у југозападном делу Срема, где се сремска равница испресецана речним токовима скромно пење ка западним обронцима Фрушке горе. Управо тај контраст пејзажа чини је толико интересантном и посебном, а нарочито ових јесењих дана.

- Кроз векове и године општина Шид и само насеље Шид је био место прелаза и пролаза, те су сви народи прошавши овуда оставили понеки траг своје културе и уткали је у заједничко богатство овога краја. Ипак, поврх свега, проткан богатом историјом, културом и уметношћу, овај мали простор бојажљиво чува богату ризницу српске културе, уметности и духовности - каже Зорица Граховац, директорка ТО Шид.

Фото ТО Шид

Било да је у пролазу или са намером да се задржи, сваки путник зауставиће се пред вратима Галерије слика "Сава Шумановић", надалеко чувеног и светски познатог сликара 20. века, због којег је и Шид постао препознатљив.

- Галерија је основана 1952. године и чува легат непроцењиве уметничке и материјалне вредности. Уметнички фонд Галерије у Шиду броји 417 дела, од тога 350 слика урађених техником уља на платну и 67 скица у разним техникама (цртеж, пастел, акварел, разблажена темпера) - истиче Граховац додајући да се недалеко од галерије налази и величанствена "Спомен-кућа Саве Шумановића" са аутентичним намештајем и атељеом у којем је живео и стварао Сава Шумановић.

Да је Шид колевка бројних познатих уметника сведочи и Музеј наивне уметности "Илијанум" који носи назив по шидском сликару наивне уметности Илији Башичевићу Босиљу (1895-1972). Музеј је настао даривањем својих слика Шиду. У музеју се налази 317 Илијиних слика, 21 слика бивших југословенских аутора и 12 слика аутора из САД-а, Француске, Холандије, Немачке и Пољске.

Фото ТО Шид

Црквена ризница српског архијерејског намесништва шидског - у Владичанском двору у Шиду основана је 2016. године.

- Овај музеј у малом, основан је са циљем да прикупља, чува и презентује верску баштину српског православног становништва на овим просторима. Ризница има музејско-истраживачки карактер који омогућава заинтересованим појединцима и установама да упознају прошлост Српске православне цркве у Шиду и околини, и то кроз обилазак музејске поставке и кроз истраживачки рад са архивским документима - наводи директорка овдашње Туристичке организације.

Поред ових значајних историјских и културних знаменитости, Општина Шид може да се похвали и језерима, засадима винове лозе, али и по производњи сухомеснатих производа.

 

ВИШЕ ОД 20 МАНИФЕСТАЦИЈА

НА територији општине Шид током целе године организује се више од 20 манифестација различитог садржаја. Пажњу домаћина и многобројних посетилаца привлаче Новогодишњи маратон, "Сремска винијада", "Сремска кобасицијада", "Сремска куленијада", Бициклистичка трка "Улицама Саве Шумановића", МТБ шидски маратон, "Вишњићеви дани", Шидско-културно лето, Меморијална кајакашка регата "Станиша Радмановић", Сремска фијакеријада.

Илустрација В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21

Коментари (0)

НЕМАЧКА НЕМА ЗАЛИХЕ НИ ЗА МЕСЕЦ ДАНА СУКОБА: Стање у Бундесверу никад горе, фале чак и фластери