"РОБОТ" НОВИ УКРАС САВСКЕ АВЕНИЈЕ: Шабац на поклон добио необичну скулптуру

В. Митрић

26. 11. 2022. у 15:46

СКУЛПТУРА ,,Робот“ , чији је аутор Никола Коља Божовића, професора на Факултету примењених уметности у Београду, од јуче краси Савску авенију у Шапцу.

РОБОТ НОВИ УКРАС САВСКЕ АВЕНИЈЕ: Шабац на поклон добио необичну скулптуру

фото:В Митрић

Скулптура је креирана у духу објеката, стилизованих робота, типичних за стваралаштво овог аутора. Израђена је од нерђајућег челика, сјајне завршне обраде, чиме се истиче технолошки аспект дела.

- Робот је део визуелне продукције аутора Николе Божовића који је од 2020. године стварао серије разних робота. С обзиром на то да је Божовић био гост Резиденцијалног програма за визуелне уметнике Културног центра за 2022. годину, робот је намењен граду Шапцу. Задовољство је данас бити овде, посебно што скулптуру представљамо у оквиру Винаверових дана. Културни центар већ неколико година ради на улепшавању и оплемењивању јавног простора у граду путем иницијативе која се тиче осликавања мурала, постављања савремених скулптура у јавни простор и мислимо да смо по овом пројекту постали јединствени, не само у нашем непосредном окружењу, него и у целој Србији - истакао је историчар уметности Филип Ковачевић.

Божовић је, са градоначелником Шапца Александром Пајићем, отрио ово вредно уметничко дело као увод  у овдашњу културну светковину ,,Винаверов свет 2022″.

- Савска авенија је место на ком се свакодневно окупљају бројни наши суграђани и част је што је овај кутак оплеменило уметничко дело овог истакнутог визуелног уметника -казао је др Пајић. - Божовићев рад је значајан допринос култури нашег града, чиме ће оставити трајан печат наших познатих визуелних уметника у Шапцу. Скулптура одише ведрином, позитивношћу, а због свог специфичног облика поседује атрактивност која ће несумњиво привући пажњу посматрача.

Дело, које сада краси Савеску авенију настало је у оквиру Резиденцијалног програма за визуелне уметнике Културног центра у Шапцу, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Шапца. Чину откеивања присуствовао је и помоћник министра за културу и информисање Радован Јокић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

НОВИНАРКА ИЗ СИРИЈЕ ЗА НОВОСТИ Америка, Британија и ЕУ спречавају било какву помоћ: Мука ми је од Запада и свега што раде (ФОТО)