НАЈБОЉИ ЧУВАРИ СОВА: Орнитолози бројали птице у Кикинди, граду који им је највеће урбано зимовалиште

Р. Шегрт

26. 11. 2022. у 08:45

САМО у Кикинди месец новембар је постао "совембар". То преименовање настало је због тога што је овај град највеће урбано зимовалиште сова утина на планети.

НАЈБОЉИ ЧУВАРИ СОВА: Орнитолози бројали птице у Кикинди, граду који им је највеће урбано зимовалиште

Фото Р. Ш.

У крошњама дрвећа орнитолози Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, заједно са кикиндским ђацима, избројали су у петак 190 јединки, што је, упркос топлом времену, више него прошле године, када је било 150 птица. Тиме Кикинда и даље остаје светска престоница сова утина.

- Не постоји други град који лепше брине о птицама од Кикинде. Овде је све урађено тако да им ништа не смета, већ да буду безбедне. Дивно је што увек срећемо Кикинђане који нам показују трагове и стабла где се сове налазе - навео је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Ове јесени највише утина је избројано на стаблима липе, храста и понеког кестена. Само на једној липи - 21 птица.

Фото Р. Ш.

Осим у Кикинди, сова утина има и у сваком већем насељу у Војводини. Оне ту зимују деценијама, међутим, због слабе пошумљености птице се све више са поља селе у урбане делове.

- Кикинда има мање од једног процента шумске површине. Зато су птице принуђене да улазе у насеља. Совама је безбедније у насељима, јер нема људи са пушкама у рукама и нико их не угрожава. Осим тога у насеља не улазе друге птице које би их угрозиле, попут јастреба или сове буљине - објаснио је Ружић.

Сове су већ одавно постале туристичка атракција Кикинде. Због њих долазе туристи, а већ другу годину заредом ради бројања овде долазе ђаци из Меленаца код Зрењанина. Ове године са наставницима је дошло чак 50 ђака из ОШ "Др Бошко Вребалов".

- Већ је 11. година како одржавамо манифестацију "Совембар", у којој учествује све више деце и школа. То значи да овај програм има будућност, јер га креирају деца - истиче Јасмина Миланков, в. д. директора Туристичке организације Кикинде.

Милан Ружић, Фото Р. Ш.

МИЛИОНСКА КОРИСТ

Сове утине само током једне зиме поједу 25 милиона глодара. То значи да уштеде десетине милиона евра нашим пољопривредницима, паорима и свима који производе храну. Дају нам директну корист без икаквог улагања. Све што је потребно је да очувамо природна станишта, да што мање користимо отрове и да их не уништавамо, поручио је Ружић.

ПРЕСТИЖ

Туристичка организације Србије квалификовала је ове године "совембар" за награду "Туристички цвет" као најпрестижнију награду у области туризма. Због сова у Кикинду ускоро стиже група туриста из Енглеске.

Илустрација В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

УСЛЕДИЋЕ ОДМАЗДА, КИЈЕВ ЋЕ ИЗГОРЕТИ: Нема преговора