ИЗ ЉУБАВИ НА "ДАСКАМА КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ": У Лесковцу почео јубиларни Фестивал аматерске позоришне режије (ФОТО)

И. МИТИЋ

04. 11. 2022. у 13:33

У ЛЕСКОВАЧКОМ културном центру синоћ је свечано отворен Фестивал аматерске позоришне режије (ФАПОР).

ИЗ ЉУБАВИ НА ДАСКАМА КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ: У Лесковцу почео јубиларни Фестивал аматерске позоришне режије (ФОТО)

фото: ГУ Лесковац

Током седмодневне манифестације биће изведено пет представа аматерских трупа из Србије док су, у оквиру богатог пратећег програма, најављене и изложбе, радионице и предавања.

Фестивал, који се десету годину одржава у граду на Ветерници, отворио је глумац Слободан Бода Нинковић уз оцену да је аматеризам основа и база за било какав даљи рад у професионализму.

- Аматеризмом сам и ја почео да се бавим, далеке 1974. године, у родном Смедереву. Тако су почеле и многе моје колеге и зато мислим да је све ово врло значајно – рекао је Бода Нинковић – Све локалне заједнице треба да дају шансу младим људима да организују и квалитетно троше време. Тако ћемо добити и оне који могу да пређу у професионализам. Не због професионализма него због уживања које аматеризам доноси.

Церемонију свечаног отварања увеличало је и извођење представе „Ноћ у кући господина Колака“ где, осим Нинковића, играју Владимир Керкез и Ирфан Менсур, који потписује и режију овог комада.

фото: ГУ Лесковац

У оквиру програма 10. ФАПОР-а отворена је и изложба фотографија „Милош Жутић – господин глуме“, Музеја позоришне уметности и ауторке Мирјане Одавић, као и изложба позоришних костима Бориса Чакширана под називом „Шума и у шуми бајка“.

Фестивал је, осим лесковачке локалне самоуправе, подржало и Министарство културе и информисања. Организатори су пре десет година почели скромно, али су уз љубав, коју аматеризам подразумева, стигли до манифестације која, како је наглашено, квалитетом садржаја привлачи све већи број посетилаца. Фестивал ће трајати до 9. новембра када ће најбољим редитељима и глумцима бити уручене награде.

фото: ГУ Лесковац

КОНКУРЕНЦИЈА

За награде ће се надметати представа „Ручни рад“ Глумачког атељеа Дома културе Чачак, „Госпођа министарка“ Тетра Инат са Златибора, „Само се десило“ београдског Тетра Лево АКУД „Лола“, затим „Перон за сутра“ Позоришта Дома културе Пријепоље и „Српска драма“ Трстеничког позоришта, док ће у част награђених на крају фестивала наступити, ван конкуренције, „ДрАматери“ Лесковачког културног центра са представом „Свако то мрзи хладно“, у режији Дарка Злопорубовића.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!