И НИШЛИЈЕ НА КИЛИМАНЏАРУ: Економиста Мирослав Докман се у Африци попео на 5.895 метара надморске висине

Д. МИЉКОВИЋ

02. 11. 2022. у 10:45

ОСЕЋАЈ да се налазите на највећем врху једног континента је невероватан и вредан напора. Нисам ни први, ни последњи који је "освојио" Килиманџаро, али сам и те како поносан - сумира утиске Нишлија Мирослав Докман који је, на прагу своје пете деценије, крајем октобра несвакидашњи подвиг окончао заједно са двоје суграђана, Милицом Комадинић и Ивицом Ђорђевићем.

И НИШЛИЈЕ НА КИЛИМАНЏАРУ: Економиста Мирослав Докман се у Африци попео на 5.895 метара надморске висине

Фото ПД Преслап

Њих троје су били чланови српске експедиције која се од 16. до 26. октобра пела на највећи врх Африке, а сам успон на 5.895 метара надморске висине је трајао пет дана, од 18. до 23. октобра. И, од њих 11, један члан је одустао, а троје су до циља стигли уз помоћ апарата са кисеоником...

- Био је то један брзински успон, скоро без предаха, али такву руту су нам организовали домаћини. Нисмо имали времена за висинско прилагођавање, али смо на крају поносно развили заставу нашег Ниша и планинарских друштава чији су чланови део експедиције - каже Докман, иначе дипломирани економиста у Градској управи за финансије, који је већ "победио" Мон Блан и Елбрус, те Аконкангву на 6.962 метра изнад нивоа мора.

Фото Д. Миљковић

Планинарењем се, сазнајемо, бави одкад зна за себе, а од 2007. је почео да осваја озбиљније врхове, што је посебно тешко јер у Србији нема терена за ваљане припреме... - вели Докман и истиче да је Килиманџаро релативно лака планина, али тешко освојива без одличне логистике, која је за 11 људи из Србије подразумевала чак 23 домаћина: водича, кувара и носача.

ТИМ Експедиција из Србије са домаћинима у Танзанији, Фото ПД Преслап

- Морам да разочарам љубитеље Хемингвејевог дела "Снегови Килиманџара", јер тамо белог покривача готово да и нема - закључује Мирослав Докман.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДРЕКАО СЕ ТИТУЛЕ! Новак Ђоковић објавио где и када игра до краја 2023. године