ОДУЖИЛИ СЕ ЧИКА ДУЦИ: Душан Цветковић, аутор песме "Нишка Бања", добио споменик у граду који је прославио

Д. МИЉКОВИЋ

25. 10. 2022. у 09:37

ПЕСМА "Нишка Бања" је настала од рапорта, химничне песме тог времена, током прославе отварања купатила у том граду двадесетих година прошлог века.

ОДУЖИЛИ СЕ ЧИКА ДУЦИ: Душан Цветковић, аутор песме Нишка Бања, добио споменик у граду који је прославио

Душан Цветковић, Фото Јутјуб принтскрин

Душан Цветковић, Нишлијама познат као Чика Дуца, од рапорта је компоновао мелодију и написао речи и тако је рођена песма која се пева широм планете, од Холивуда, до Париза и Јапапа. Чика Дуци у част јуче су у залеђу старог купатила Цветковићева праунука Марија Цветковић Маринковић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и председник Општине Нишка Бања Душан Живковић, открили скулптуру аутора песме "Нишка Бања, топла вода".

Драгана Сотировски и Душан Живковић на откривању споменика, Фото Д. Миљковић

Душан Цветковић рођен је 1892. у Нишу. Био је глумац, композитор, вајар, оперски певач, редитељ, драмски писац и управник позоришта. Глумио је у много представа широм Југославије, а написао је више од 50 драма.

- Оригинални текст песме "Нишка Бања" је био другачији, прва строфа је остала иста, остатак има још седам-осам строфа. Музика је остала потпуно иста. Нажалост, свог прадеду нисам упознала јер је умро кад сам ја била беба, али смо као породица веома поносни што смо његови потомци - рекла је Чика Дуцина праунука Маја Цветковић Маринковић, не кријући узбуђење што се Ниш коначно одужио Душану постављајући му споменик баш поред купатила за чије отварање је написао "Нишку Бању".

Поред глуме, Чика Дуцина највећа страст је била музика, а иза себе је оставио 43 плоче староградске музике. Био је наш први уметник који је снимио грамофонску плочу на српском језику, 1923. у Паризу.

Поводом 130 година од рођења Душана Цветковића, Историјски архив Ниш је у склопу "Нишвила" организовао изложбу о животу и делу Чика Дуце, која ће за неколико дана бити постављена у Нишкој Бањи.

- Претражили смо своје фондове, али и фондове Позоришних уметности у Београду, где смо, такође, нашли делове његових дневника. Пронашли смо грађу у Архиву "Југославија", а највише смо се обрадовали архиви његове породице. Од свега тога смо направили једну изложбу достојну Чика Дуце и његовог дела, која је до пре неки дан могла да се погледа у Историјском архиву у Нишу, а већ за неки дан биће и овде, у Нишкој Бањи - навела је архивска саветница Миљана Ђорђевић, која је и ауторка изложбе.

Чика Дуцини потомци, Фото Д. Миљковић

Церемонији откривања споменика присуствовао је и свештеник Славиша Смиљић. Он је у име црквене општине Нишка Бања изразио велику благодарност Граду Нишу и Општини Нишка Бања зато што воде рачуна о улепшавању Нишке Бање.

ЉУБОМОРНИ АЛЕКСА

ЧИКА Дуца је аутор и једине комичне песме која описује нечију смрт "Удавија се". Према анегдоти, настала је из освете. Душану се свидела Станика, која је била удата за Алексу. Када га је Алекса нашао потукли су се, а он је, да би му се осветио, написао ту песму која описује нишког "калфу Алексу који се удавија у Нишаву".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

НОВИНАРКА ИЗ СИРИЈЕ ЗА НОВОСТИ Америка, Британија и ЕУ спречавају било какву помоћ: Мука ми је од Запада и свега што раде (ФОТО)