ПЕНЗИОНЕРИ МОГУ ЈОШ ДА ПОМОГНУ: Међународни дан старих у Ваљеву обележен превентивном контролом здравља

Б. ПУЗОВИЋ

04. 10. 2022. у 06:20

БРОЈНИ пензионери у Ваљеву су - у организацији Службе поливалентне патронаже Дома здравља која је сарађивала са Заводом за јавно здравље, овдашњим Црвеним крстом, Медицинском школом и својим овдашњим удружењем - били у прилици да провере крвни притисак, холестерол, триглицериде, шећер, тежину и висину... на основу чега су им лекари и медицинско особље израчунавали фактор ризика по здравље.

ПЕНЗИОНЕРИ МОГУ ЈОШ ДА ПОМОГНУ: Међународни дан старих у Ваљеву обележен превентивном контролом здравља

Фото Приступ

Акција у Дому пензионера је организована поводом Међународног дана старих, а ученици Медицинске школе су уприличили и изложбу својих радова, те са волонтерима Црвеног крста делили здравствено-едукативне брошуре Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" из Београда.

- Превенција је најважнија, а међу старијима су најчешће кардиоваскуларне болести, дијабетес и коштано-мишићни проблеми. Нажалост, све су распрострањенији и неуролошки поремећаји, попут деменције и Алцхајмерове болести - каже др Верица Петровић, специјалиста опште медицине у ваљевском ДЗ.

Вера Дринчевић, Фото Приступ

Секретар Црвеног крста у граду на Колубари Александар Томић истиче да су најстарији суграђани и те како значајни за друштво, још могу да допринесу развоју заједнице, а она би требало да побољша њихов положај. Каже, Међународни акциони план старења, установљен пре двадесетак година у Мадриду, дефинисао је да се мора водити рачуна о потребама старијих особа.

- У друштву је присутна дискриминација старих, а нехуман однос је производ става да они више нису способни за било какав посао, учење, савладавање нових вештина, што се огледа у свим јавним установама. Иако не постоји релевантнија евиденција о томе, са Центром за социјални рад покушавамо да продремо у проблематику психичког и физичког злостављања, те помогнемо жртвама које су често управо из ове популације - закључује Вера Дринчевић, председница Удружења пензионера Ваљева.

Фото Приступ

ЗДРАВЉЕ

- СТАТИСТИКА УН и најновији подаци српског института показују да је становништво све старије, а СЗО је препоручила да њихов овогодишњи дан буде посвећен здрављу жена, па се и даље базирамо на превенцији и раном откривању болести, чему наши ученици дају значајан допринос - каже Никола Савић, наставник здравствене неге у ваљевској Медицинској школи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

НЕОБИЧНА СИТУАЦИЈА НА САХРАНИ У СРБИЈИ: Младић је носио крстачу - осећао се чудно због онога што је на њој писало