ПРЕД ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Реплика погребне плоче кнеза Балдовина стигла у Врање

Ј.С.

03. 10. 2022. у 15:38

ЗАХВАЉУЈУЋИ Министарству културе и Народном музеју у Београду, непосредно пред обележавање великог јубилеја 690 година постојања манастира Светог Николе, у Врање је стигла реплика надгробне плоче ктитора ове светиње кнеза Балдовина, једна од три породичне које су пронађене приликом обнове манастира 1903. године.

ПРЕД ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Реплика погребне плоче кнеза Балдовина стигла у Врање

Foto: J.S.

Оригинална плоча се налази у Народном музеју у Београду.

- Епархија врањска се захваљује Министарству културе и Народном музеју који су урадили ову реплику, јер она доста говори о богатој историји манастира – каже свештеник Ведран Костић.

Подсећамо да ће 4. октобра бити обележен велики јубилеј манастира. Манастир Светог Николе прави је сакрални  драгуљ града Врања. Подигао га је између 1322. и 1331/2. године, у време Светог краља Стефана Дечанског, кнез Балдовин. На молбу властелина Маљушата, краљ Душан - будући цар Душан Силни, приложио је цркву Светог Николе манастиру Хиландару.

- Повеља којом се ово даривање потврђује написана је у периоду 1343-1345. године. Врање је у средњовековној Србији било не само духовно, већ и економски повезано са манастиром Хиландаром, средиштем српског духовног живота. После освајања ових крајева од стране Турака крајем манастир је доживео страдање – каже отац Костић.

Све до XIX века, црква је била у рушевинама. Писани трагови и подаци о манастиру поново се појављују 1894. године и поред осталог, говоре о првој већој обнови цркве, која је почела за време владавине Обреновића, а завршена у време династије Карађорђевића, 1905. године.

У току Другог светског рата је уништена сва документација о историји манастира. Зна се да су се богослужења обављала само недељом и за празнике.

Тако је било више деценија, негде до краја деведесетих година XX века, када је Епархијски савет Православне епархије врањске 1994. године својом Одлуком манастир одредио за епископску резиденцију и покренута свеобухватна обнова ове светиње која је последњих година доживела истински препород.

БОНУС ВИДЕО - ТУРСКА ГЛАВА НА ВРХУ БРЕГА: У Вршачким планинама откривено двадесетак ликова људи и животиња

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ТАЈАНСТВЕНА ЕСКАДРИЛА X-500 У РАТУ ИСЦРПЉИВАЊА: Како је совјетски МИГ-25 владао небом изнад Израела