ПО КВАДРАТУ 182 ДИНАРА! Нови ценовници већ донети за воду, канализацију, одношење смећа, погребне услуге

Р. Шегрт

01. 10. 2022. у 07:11

ГРАЂАНИ Кикинде ће, осим воде, канализације, одношења смећа и погребних услуга, који су већ поскупели, од наредног месеца плаћати и скупље грејање у становима.

ПО КВАДРАТУ 182 ДИНАРА! Нови ценовници већ донети за воду, канализацију, одношење смећа, погребне услуге

Фото Р. Шегрт

Поскупљење централног грејања за нешто више од 23 одсто ЈП "Топлана" одобрили су одборници Скупштине града на јучерашњој седници. Нови ценовник односи се на највећи број грађана који услугу плаћају по метру квадратном грејне површине, а то значи да ће грејање ове зиме коштати 182,32 динара, без пореза. За грађане који услугу плаћају по киловат-часу утрошене енергије нови износ за варијабилни део биће 28,52 одсто виши, односно 7,54 динара. Фиксни део биће увећан око пет одсто у односу на садашње цене, па ће грађани плаћати 38 динара месечно по квадрату стамбеног простора, док је тај износ за пословни простор 47,59 динара.

Нове цене образлажу се повећањем цена природног гаса и струје. Поскупљење за пословни простор према утрошку је 28,66 одсто, а нова цена је 9,43 динара.

- Основне цене природног гаса повећане су 40 одсто, а електричне енергије за око 60 одсто - наведено је из ЈП "Топлана", док директор тог предузећа Душан Марјановић напомиње да ће предстојећа грејна сезона бити веома тешка.

Фото Р. Шегрт

- Поскупљење је било неминовно и нови ценовник је морао да буде усвојен. Последња корекција цене била је у фебруару прошле године, када је умањена око осам или 14 одсто. Тада смо имали прстора за овакву одлуку, а сада морамо да коригујемо цене навише - рекао је Марјановић.

Одборници владајуће коалиције правдали су поскупљење тешком ситуацијом у енергетском систему, док су одборници малобројне опозиције говорили да је поскупљење требало да буде мање.

Поскупело је и грејање пословног простора, па ће током зиме нова цена бити 227,90 динара по квадрату. Цена по утрошку биће 9,43 динара по киловат-часу на име варијабилног дела и 47,59 динара месечно по квадрату.

ЛЕТЊИ ЦЕНОВНИК УВЕК ДРУГАЧИЈИ

Грејање у Кикинди плаћа се по два ценовника, један важи током шест месеци грејне сезоне, а други током лета, односно од средине априла до средине октобра. Нова цена ван грејне сезоне за станове је 45,58 динара по квадрату, а за пословни простор 57 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

Владимир ради на грађевини по 12 сати, а зову га ЧОВЕК ЕНЦИКЛОПЕДИЈА - какво знање има видела је цела Србија