ТУРНИР У ЧАСТ ЧУВЕНОГ ПИСЦА: Почетком октобра меморијално такмичење у одбојци

Б. Пузовић

30. 09. 2022. у 06:15

У ЛАЈКОВЦУ ће, током прва два дана октобра, бити одржан Меморијални одбојкашки турнир "Радован Бели Марковић".

ТУРНИР У ЧАСТ ЧУВЕНОГ ПИСЦА: Почетком октобра меморијално такмичење у одбојци

Фото Б. Пузовић

Ово је први турнир посвећен једном од најзначајнијих савремених српских књижевника, који је живео и стварао у Лајковцу. Преминуо је почетком године и почива у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у овој некада познатој железничкој варошици.

Меморијални турнир организује Женски одбојкашки клуб Железничар из Лајковца, чији је Радован Бели Марковић био почасни председник. Уз Железничар, на турниру учествују Нова КБМ Браник Марибор, Партизан - Ефбет и ЖОК Инђија. Утакмице се одигравају у Спортској хали Лајковац, од 16 и 19 часова, а турнир је једна у низу манифестација којима се у октобру ова варошица одужује преминулом угледном књижевнику.

- Без посебних личних заслуга, напросто сам "извикан" за почасног председника ЖОК Железничар из Лајковца и то ми послушање не пада тешко, напротив, поносан сам због тога и страхујем да ме не смене - ово је, својевремено, за "Новости", рекао Радован Бели Марковић. - Без икакве шале, то што сам почасни председник ЖОК Железничар, најдража ми је друштвена функција и "најкомотнија", јер све оно што је тешко упртио је на своја плећа Живорад Лазаревић, истинска душа овог спортског колектива, уз управу коју сачињавају угледни Лајковчани и млада директорка клуба Ивана Лазаревић, колико до јуче прва "техничарка" овог успешног суперлигаша, "плавих дама", које утакмице играју пред све бројнијом публиком.

Фото Б. Пузовић

Радован Бели Марковић

Подсетио је тада књижевник да је, половином прошлог века Бог у његовом селу Ћелије, подно Враче Брда, украј Колубаре, недалеко од Лајковца, заборавио један војни магацин и неколико војника који су "давали стражу", чему је последичила и "гарнизонска досада" која се не могаше по читав дан "разбијати" стројевим радњама, па је утабан и мали спортски полигон, усред којег се, готово сама од себе, исплела и одбојкашка мрежа.

Одбојка је, половином прошлог века, и иначе словила као војно-милиционарски спорт и од Лајковца до Обреновца могаху се на прсте избројати одбојкашка игралишта - присећао се у "Новостима" почасни председник ЖОК Железничар. - Премда, не верујем да међу тим ретким игралиштима бејаше иједно које би, осим по каквој -таквој мрежи, подсећало на данашње терене под јарким светлима.

 

РАДОСТ У ПЛАВОМ

У НОВИЈЕ доба Колубара и Тамнава, "на мапи светских чудеса", разазнају се и по врхунској одбојци, женској и мушкој, која се "примила" у Љигу, Ваљеву, Лајковцу, Лазаревцу и Обреновцу, уз очекивање да се у Осечину и Коцељеву поврати стари сјај пехара у клупским витринама - говорио је Бели Марковић. - Најпосле, ваља и ово рећи: Од оно мало радости, које су за старог човека веком одвојене, готово свака је пребојена у плаво - клупску боју лајковачких одбојкашица...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)