ДОГОДИНЕ У БЕОГРАД НА ДВА ТОЧКА: У Новом Саду одржана прва национална конференција о бициклизму

Ј. СИМИЋ

28. 09. 2022. у 19:33

ВЕЋ и саме чињенице да је први бицикл највероватније конструисао Микеланђело, затим да је ово превозно средство Европа почела да користи у претпрошлом веку, а минулог столећа широм света произведено је више од милијарде двоточкаша, били су више него довољан повод да се домаћи и страни експерти из области бициклизма окупе данас и сутра, у Новом Саду, на првој националној конференцији и размотре тему „Будућност на два точка“.

ДОГОДИНЕ У БЕОГРАД НА ДВА ТОЧКА: У Новом Саду одржана прва национална конференција о бициклизму

ФОТО: Милорад Радојевић (Град НС)

На скупу који је у здању Скупштине АП Војводине организовао Дунавски центар за компетенцију, а којем присуствују урбанисти, саобраћајни експерти, представници невладиних организација, као и институција и локалних самоуправа у Србији, о искуствима Новог Сада у овој области говорио је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.

- Нови Сад интензивно улаже у развој бициклизма. У последњих неколико година изграђено је 22,5 километара нових бициклистичких стаза, реконструисано 40 километара постојећих, тако да данас град има више од 90 километара бициклистичких стаза - рекао је Радојевић, додајући да овај град има 40.000 бициклиста, а тај број се убрзано увећава.

Подсетио је и да је Нови Сад прва локална самоуправа која је из буџетског фонда за заштиту животне средине субвенционисала са 10.000 динара набавку нових бицикала за грађане. За ову намену је укупно издвојено 38 милиона динара. Град промовише бициклизам као спорт и код најмлађе популације и у претходне две године је 120 најбољих ученика из свих основних и средњих школа добило на поклон бицикл.

ФОТО: Милорад Радојевић (Град НС)

За Нови Сад цикло-туризам је све значајнији и привлачи велики број туриста, јер се налази на рути EuroVelo 6 која повезује Атлански океан са Црним морем.

А да цела Војводина има потенцијал за развој цикло-туризма указао је и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић. Поред ИПА пројекта Покрајинске владе и ресорног секретаријата, који има за циљ израду пројектно-техничке документације за део бициклистичке стазе у Кањижи, у току је рад на пројектно-техничкој документацији, заједно са Министарством саобраћаја и грађевинарства, који треба да одреди јасну трасу и вредност бициклистичке стазе од Новог Сада до Беочина. Уједно, то ће бити и пешачка стаза.

- Настављамо да развијамо бициклизам на Фрушкој гори и средином следеће године кренућемо са ревизијом идејног решења бициклистичке стазе од Београда до Новог Сада. То је стари пројекат који желимо да ревидирамо, јер га сматрамо изузетно значајаним са становишта туризма – најавио је Иванишевић.

Генерални секретар Дунавског центра за компетенцију Борис Камерник је у име организатора рекао да је ова конференција део пројекта Interreg Danube Transnational Programme – Danube Cycle Plansе и има за циљ да представи Нацрт националне стратегије о бициклирању кроз занимљиве развојне пројекте.

В.Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен