ЗАПИСИ О ПРИРОДИ, ХРАНИ, ИСТОРИЈИ: Занимљив излет као део промоције најновијег издања "Укуси Делиблатске пешчаре"
ПОСЛЕ успешних и запажених књига "Укуси Ђердапа", "Укуси Старе планине" и "Укуси Златибора" којима је представљена нематеријална културна баштина заштићених природних добара и најлепших делова Србије, у издању Завода за проучавање културног развитка (Запрокула) и Народног музеја из Панчева, објављена је књига о културно-историјском и гастрономском наслеђу највеће пешчаре у Европи.
Дејан Загорац, Фото Монографија/Маријана Ранисављев
Промоција књиге "Укуси Делиблатске пешчаре" била је повод за занимљив излет у Панчево и Делиблат.
Многобројни гости су, кроз богат програм, изложбу "Песак, човек, ветар" о пошумљавању и историјату овог специјалног резервата природе у Народном музеју Панчево, вожњу језером Краљевац, познатом по ретким врстама риба и језерске папрати, шетњу до локације Чардак, упознали лепоту "европске Сахаре" у свој својој раскоши. О књизи се говорило у "Делиблатској чарди".
- "Укуси Делиблатске пешчаре" није само кувар, него и монографија о целокупном културном, природном, историјском и гастрономском наслеђу овог краја - рекао је Дејан Загорац, уредник овог издања.
- Пешчара је ненаметљива туристичка дестинација са пешачким и планинарским стазама, са чардама и кафанама у којима се "по банатски једе, а по јужњачки лумпује", где ловци одстрељују јелене, дивље свиње и другу дивљач, која се овде прерађује и шаље широм Србије и света.
Дејан Загорац, Фото Монографија/Маријана Ранисављев
У "Укусима делиблатске пешчаре" се говори о традиционалној трпези, карактеристичној за ово подручје, али и о природним и културним знаменитостима краја који су пре дужег времена откриле "филмаџије". У њој су снимљени кадрови антологијских филмова и серија, попут "Ко то тамо пева" и "Свети Георгије убива аждаху", чије кулисе још стоје на ободима Лабудовог окна.
- Оваква слика о Делиблатској пешчари, уколико се на добар маркетиншки начин уобличи и промовише, учинила би овај крај јединственом дестинацијом - казао је Загорац.
- Такву природну и културну разноликост није могуће наћи свугде у Србији, а ни на Балкану и у Европи. Крстарећи пешчаром наићи ћете на сеоска домаћинства са гостопримљивим домаћинима, видети шумаре, ловце и риболовце, одморити се на салашима и чардама, јахати коње и слушати пој птица, пробати аутентична вина са песка, и чути многе језике и наречја.
Гастрономија важан сегмент, Фото Д. Матовић
У пределу око Делиблатске пешчаре живе припадници различитих националности, па гастрономску понуду карактерише велика разноврсност. Свака заједница има своје специјалитете, а рецепти за многе од њих могу се пронаћи у књизи. У кластеру "Делиблатска пешчара" активна су удружења жена из околних места, која промовишу слатке и слане специјалитете, али и неколико винарија. Читаоци "Укуса делиблатске пешчаре" ће сазнати како се праве ваљушци, гомбоце, пилећи марташ, штрудле с маком и многа друга јела.
- У пракси се показало да је гастрономија можда кључна ствар, кад човек дође на микродестинацију, ужива у природи или некој туристичкој атракцији, на крају седне да једе. Мислимо да је гастрономија веома битна ствар за потпуни ужитак - каже Петар Стаменовић из Кластера "Делиблатска пешчара".
У књизи су приказани обичаји и специфичности најбројнијих народа и националних мањина који у овом крају живе, као и низ археолошких артефаката, од праисторије, преко војне крајине, до партизанских болница и савремених објеката.
Са промоције књиге Завода за проучавање културног развитка, Фото Д. Матовић
ТРАДИЦИЈА
ЗАВОД за проучавање културног развитка планира да објави и књиге "Укуси Врања" и "Укуси Херцеговине".
- Објављивањем ових књига настављамо нашу традицију којом на неки начин децентрализујемо културу и повезујемо одређене сегменте, који су били запостављени. А, то су културни туризам, културно наслеђе и наравно гастрономија - рекао је Марко Крстић, директор Завода.
Препоручујемо
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)