"ЦРКВА ХРИСТОВА ПОЗИВА ДА СВИ БУДЕМО ЈЕДНО" Патријарх Порфирије у посети Неготину и Малајници - освештан Храм Свете Петке (ФОТО)

С.М.Ј.

24. 09. 2022. у 18:00

ПОГЛАВАР Српске православне цркве, патријарх Порфирије освештао је данас новоизграђену Цркву Свете Петке у Малајници код Неготина.

ЦРКВА ХРИСТОВА ПОЗИВА ДА СВИ БУДЕМО ЈЕДНО Патријарх Порфирије у посети Неготину и Малајници - освештан Храм Свете Петке (ФОТО)

Фото: С.М.Јовановић

Црква Свете Петке у Малајници освештана је данас у присуству великог броја верника. Чин освећења овог храма и свето евхаристијско сабрање обавио је патријарх српски Порфирије у саслужењу епископа тимочког Илариона, браничевског Игнатија и нишког владике Арсенија, али и свештенства и монаха из више епархија Српске православне цркве.

- Данас смо осветили храм да бисмо се овде сабирали, да бисмо градили јединство са Богом, мир са њим, али да бисмо градили и међусобно јединство и да бисмо имали мир са собом и међу собом. Црква Христова позива да сви једно будемо, то су речи Господње. Једно смо управо када смо на светој Литургији – рекао је патријарх Порфирије у Малајници.

Фото: С.М.Јовановић

Црква Свете Петке у Малајници код Неготина

Поглавар Српске православне цркве претходног дана је освештао у Неготину и обновљен Парохијски дом при Храму Свете Тројице, реконструисан средствима Општине Неготин и Kанцелапије за сарадњу са верским заједницама, у износу од 7,2 милиона динара и уз сагласност и дозволе Завода за заштиту споменика културе из Ниша у чијој су надлежности као културно добро од изузетног значаја и овај објекат, изграђен пре 116 година, и Храм Свете Тројице која потиче из 1872.

Фото: С.М.Јовановић

Патријарх у Неготину окружен верницима

У неготинском Саборном храму, том приликом, служена је Свечана доксологија којој су присуствовали и представници Војске Србије, руководство локалних самоуправа из Неготина, Бора, Зајечара, Мајданпека и других општина, али и представници јавних институција и установа.

Патријарх Порфирије, са епископима Иларионом, Игнатијем и Арсенијем посетио је и Цркву Рођења Пресвете Богородице и гроб Хајдук Вељка, као и Мокрањчеву родну кућу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (1)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом