ДАРОВИ ПРИРОДЕ НА ДЛАНУ: У пиротском, старопланинском селу Дојкинци, одржани „Михољски сусрети села“

В.Ћирић

24. 09. 2022. у 16:57

У ПИРОТСКОМ селу Дојкинци, у срцу Старе планине, одржани су „Михољски сусрети села“, нека врста гастономске манифестације на којој се могу видети плодови овог краја, који успевају још увек без неке претеране агротехнике.

ДАРОВИ ПРИРОДЕ НА ДЛАНУ: У пиротском, старопланинском селу Дојкинци, одржани „Михољски сусрети села“

Фото: В.Ћирић

Тридесетак мештана Дојкинаца, али и околних села у Горњем Високу:Рсоваца, Височке Ржане, Паклештице, Каменице, Јеловице, на својим штандовима на којима су излагали као фамилије, за овај дан је изложило углавном кромпир који овде одлично успева, али и паприке, разно друго поврће, воће, компоте, пекмезе, чак и зимнице чија је припрема увелико у току, али и дрвенарију, старе кућне „апарате“ и алате прављене од храстовог или липовог дрвета и сличне мајсторије.

Фото: В.Ћирић

 

Миљан Живадиновић из Дојкинаца каже да је његово домаћинство са озбиљнијом производњом кромира и меда почело да се бави пре десетак година и нису се покајали јер се може поприлично зарадити јер су производи органски и незагађени. Намерава да остане у селу и да читава породица и даље привређује на овакав начин. За органску производњу постоје идеални услови-закључује овај млађи горштак.

Манифестацију су организовали град Пирот, дојкиначка Месна заједница и Министарство за бригу о селу, које је у последње две године у овом крају купило 15 кућа и поклонило младим брачним паровима. Према речима Видојка Панајотовића, помоћника пиротског градоначелника Владана Васића, у наредном периоду биће још кућа за младе који се одлуче да се врате или дођу и скуће се у неком пиротском селу, како би се зауставили негативни трендови пражњења села не само у Србији већ околним земљама.

Председнику МЗ у Дојкинцима Ивици Вељковићу такође је циљ да ово село попут многих других остане у животу и наводи да је у последњих пар година учињено много, да се кроз овакве манифестације популаризује живот на селу у здравом окружењу. Поред осталог последњих година асфалтиран је пут од Врела до Дојкинаца, уређена некадашња караула која је сада омладински спортски центар, а у наредном периоду планира се још пуно тога. До сада је уз помоћ града уређен и Дом културе, амбуланта. У селу већ има млађих људи који су почели да се баве туризмом, овде у Дојкинцима, али и Паклештици и Топлом Долу. Манифестација попут ове дојкиначке, промовише сњва старопланиска села међу којима је нажалост највише оних у којима је највећи број преосталих људи, просечно старо око 70 година.

БОНУС ВИДЕО:

МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ У КРАЉЕВУ: На 24. Спинер купу чак 200 макета и 50 такмичара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА