ОПОРАВИЋЕ СЕ ШУМА САМА: На Вршачким планинама у пожару изгорело 11 хектара углавном растиња и старих стабала

Ј. Ј. БАЉАК

16. 08. 2022. у 08:18

ДЕСЕТАК дана од незапамћеног пожара на Вршачким планинама, који је први пут у таквој мери захватио падину изнад самог града, још није урађена потпуна процена штете, али се засада може рећи да је изгорело око 11 хектара површине.

ОПОРАВИЋЕ СЕ ШУМА САМА: На Вршачким планинама у пожару изгорело 11 хектара углавном растиња и старих стабала

Још се процењује штета, Фото Град Вршац

Стручњаци, међутим, истичу да је, упркос дводневном пламену, шума остала очувана, јер је ватра захватила траву, ниско растиње и стара стабла, која би се свакако сама обрушила за годину или две.

Вршачки шумари су ових дана обишли терен, посекли десетак нагорелих стабала на популарној "Стази здравља" и евидентирали шта још треба да се уради, али за све даље кораке морају да чекају налог покрајинског шумарског инспектора, који је тренутно на одмору. До тада, они апелују на посетиоце да не залазе у пожаром захваћени део, јер и даље прети опасност од обрушавања оштећеног дрвећа.

- Шума је, у суштини, остала очувана и то је најважније. Аутохтоне сорте липе и црног јасена нису много страдале. Претежно су изгорела стабла багрема, која су ионако била изгубљена, јер су била сува и полусува. Санитарну сечу, која је неопходна како би посетиоци поново безбедно могли да шетају "Стазом здравља", обавићемо чим добијемо упутства и налог надлежног инспектора - каже, за "Новости", Чедомир Каровић, управник Шумске управе "Вршац".

Стаза здравља, Фото Ј. Ј. Баљак

Судећи по степену оштећености, он верује да ће се шума сама опоравити, те да неће бити потребе за садњом дрвећа.

- Шума је задржала своју структуру и има довољно могућности да се сама обнови.

Очекујемо да ће се из згаришта пробудити семење и да ће ново дрвеће само нићи.

Видећемо шта ћемо добити на пролеће. У сваком случају, пејзажни амбијент није нарушен и посетиоци ће и убудуће моћи да уживају у шетњама - додаје Каровић.

Чедомир Каровић, Фото Ј. Ј. Баљак

Крчење противпожарних путева

У ЛОКАЛНОЈ самоуправи кажу да се након овог пожара, који је избио на веома стрмом и неприступачном терену, где нема стаза којим могу да прођу возила, размишља о могућностима крчења противпожарних путева и развијању хидрантске мреже, како би обезбедили боље услове за гашење пожара, уколико до њих опет дође.

За стихију одговоран човек

ПОЖАР је изазвао људски фактор. Све је кренуло од неколико појединачних ватри које су запаљене у близини старог хотела "Турист", на рубу урбане средине и шуме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

КОМШИЈИНЕ КОЗЕ МУ ПОЈЕЛЕ КУКУРУЗ: Видите како му се осветио - сам, без суда и полиције! Сад му прети робија