СИГУРНЕ СМРТИ СПАСАО 80 КОЊА, А САДА ЈЕ ЊЕМУ ПОТРЕБНА ПОМОЋ: Азил Жељка Иличића из Лапова на ивици опстанка

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

12. 08. 2022. у 15:00

ЉУБИТЕЉ коња и природе, човек који поседује вештине боравка и опстанка у у природи, али и трагања за несталим или одбеглим особама, и тим вештинама учи друге, борац против ловокрађа, који је после Шумарског факултета специјализирао и постао специјалиста ловства, али није ловац.

СИГУРНЕ СМРТИ СПАСАО 80 КОЊА, А САДА ЈЕ ЊЕМУ ПОТРЕБНА ПОМОЋ: Азил Жељка Иличића из Лапова на ивици опстанка

Фото: Приватна архива

Све то је Жељко Иличић из Лапова, који већ десет година спасава болесне и коње из нехуманих животних услова, оне који су трпели непрестану тортуру, били изгладњивани и малтретирани. За 10 година из сигурне смрти спасао је више од 80 коња. Прве три године радио је као појединац, а 2015. године основао је азил за коње "Старо брдо", једини у региону.

Како азил искључиво ради од донација, које су опале због кризе, а цене повећане за 300 одсто он је на ивици опстанка. Месечно је за коње потребно преко две хиљаде евра, тако да неком увек дугују. Азил је опстајао јер се коњи и објекти налазе на Иличићевом поседу, користе се његова превозна средства и помажу му два волонтера. Највећи број коња је, након лечења и социјализације, удомљен, а мали број је подлегао повредама или болестима са којима су дошли.

- Живимо у толико болесном друштву, да нам је један човек рекао да може да сломи ногу коњу како бисмо га откупили, многи желе да трампе болесне коње за младе и здраве, а има и оних који желе да уновче своје коње. Нажалост, држава није препознала да треба да постоје азили за коње, па чак за све крупне животиње, надлежне службе су пасивне, не постоји регистар коња и њихових власника, недостаје и свест о томе у којим мукама животиње могу да се нађу - каже Иличић за "Новости".

ВЕТАР МОЖЕ ДА "УБИЈЕ" ЗА ПОЛА САТА

Иличић чини све да људе врати природи и да их научи алтернативним вештинама преживљавања док не дође спасилачка екипа или се не поправе временски услови.

- Хипотермија креће за сат времена, а ледени ветар може да усмрти човека за пола сата. Магнезијумски штапић, који може да се носи у новчанику, баца варнице на гориву материју, а то може да буде смоки, кикирики, кармин, туфери за шминку... Пијаћу воду добијамо тако што је очистимо биолошки када камен који је био у ватри ставимо у чинију са водом, од хемијских реагенаса је очистимо тако што унутрашњи део угарка користимо као активни угаљ, а механички када воду процедимо кроз тканину - открива нам Иличић.

Наш саговорник је организовао и трагачку станицу едукативног карактера, недавно је одржао први бесплатни трагачки семинар у оквиру кога су заинтересовани учили како да нађу одбегле, изгубљене или нестале особе. Међу полазницима су били чак и припадници Горске службе, Полиције и Војске Србије.

- Неколико служби има псе трагаче, а сви остали несталу особу траже визуелно. Зато су "Берберина" из Малче тражили толико дуго. Људи се љуте на полицајце, а не схватају да они нису обучени. Трагачка вештина није лака, захтева потпуни фокус, разумевање околине, временских услова и психологије особа којима смо на трагу. Пошто може да се савлада вежбом, на семинарима ћемо да се бавимо праћењем свежих, хладних и крвних људских трагова - наводи Иличић, који је вештине праћења трагова развијао од детињства, а у војсци био припадник 24. Батаљона за специјална дејства.

Он сматра да би држава требало да има добровољна трагачка друштва и да је МУП-у и Министарству одбране послао допис у нади да ће започети приватно-јавно партнерство, јер може да оспособи људе који су вољни да се баве том вештином.

Које биљке како да једете

Србија је пребогата јестивим биљкама. Коприве, на пример, има од пролећа до првих мразева. Пуне су магнезијума, витамина Ц и воде, а неће да изазову колике ни дијареју. Уз додатак соли, могу да се направе куглице, мравља киселина се у њих сама убризга, и добија се калоричан оброк. Од стабла може да се направи канап којим може да се подвеже рана или да се направи пецаљка за рибу.

- Уз речна корита има веома хранљивог корена рогоза и цикорије, може да се једе млада кора дрвета, тако што од ње на ватри направимо чипс. У време зиме најбољи су шипурак, од код кога се једу само опна и меснати омотач, али не и семенке, и плод медоносног багрема, односно махуне у којима се између семенки налази пулпа пребогата шећером - препоручује наш саговорник.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом