ЗА ИСТОМ ТЕЗГОМ ПОЛА ВЕКА: Драгиша Којић деценијама продаје поврће на зеленој пијаци у Параћину (ФОТО)

З. РАШИЋ

12. 08. 2022. у 12:30

КАД је први пут 1976. године дошао на параћинску зелену пијацу и закупио тезгу, Драгиша Којић из Горњег Катуна, код Варварина, био је двадесетчетворогодишњак.

ЗА ИСТОМ ТЕЗГОМ ПОЛА ВЕКА: Драгиша Којић деценијама продаје поврће на зеленој пијаци у Параћину (ФОТО)

Фото: З. Рашић

С поносом тврди да је рођен истог датума кад и Владимир Путин, 7. октобра 1952, тако да ускоро пуни 70. Све то време био је за истом тезгом, скоро пола века. На варваринску пијацу никада није отишао, а разлог је, објашњава, што му је ова, у Параћину, прирасла за срце.

- Нема дана када нисам овде, у првом реду. Продајем поврће, већини Параћинаца дођем к'о комшија, сви ме знају. Углавном је са мном жена, док су син и унуци у башти. Много посла има, седам хектара треба одржавати. На три хектара садим целер, и највећи сам произвођач у крају. Снебдевам "Лидл" у Крушевцу и Параћину и цело тржиште Црне Горе. Остало разузму овде на пијаци - вели Драгиша, кога сви зову Спира.

Целер ове сезоне има добру цену, од 130 до 150 динара, а лане је био 70 и 80. Ипак, рачунице је све мање због цене нафте и суше.

- Трошим 50 литара нафте и око 100 киловатсати струје дневно. Моторе за заливање већ месец дана не гасим. Имам систем кап по кап. А кад на тај трошак платим дневницу радницима, плашим се да израчунам шта остаје - јада се Драгиша.

БЕСПАРИЦА УЗИМА ДАНАК

"ВРЗИНО коло" које настаје због ланца поскупљења на пијаци се најбоље види. Епилог је скупље поврће, али то произвођачима много не вреди јер је онда мање купаца. Драгиша каже да је понекад на пијаци више продаваца него оних који купују. Мале су и плате и пензије. Решење је, по њему, да повећање најнижих пензија буде највеће. А не, како је то увек - свима исто.

Превише се, ипак, не жали, јер поврће има добру цену. Паприка је 100 и 150 динара по килограму. Једино је парадајз "нешто пао", али нада се, не задуго. За пензијом од 14.724 динара за 25 година стажа у фирми "14. октобар" у Варварину, без пољопривреде не би могао са породицом да преживи. Поготову што код куће има од сина три унука. Још троје их је код ћерке и зета, у Крушевцу.

- Задовољан сам овогодишњим родом. Имам и паприку на 1,2 хектара. Производим још купус, парадајз, лук, јагоде... Целер је, ипак, мој главни адут, а пласман имам годинама обезбеђен - додаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу