БИЛО И ПРОТЕСТА ЗБОГ НОВОТАРИЈЕ: У Пироту отворена изложба поводом 100 година електрификације (ФОТО)

В.Ћ.

10. 08. 2022. у 14:22

ПОВОДОМ века од прве електичне сијалице у Пироту, Историјски архив је приредио занимљиву изложбу у Градсјкој галерији „Чедомир Крстић“. Поставка обухвата фотографије, документа и друге ствари који се односе на електрификацију овог краја у коме је прва сијалица засветлела 12. агуста далеке 1922. године.

БИЛО И ПРОТЕСТА ЗБОГ НОВОТАРИЈЕ: У Пироту отворена изложба поводом 100 година електрификације (ФОТО)

Фото: В.Ћ.

Ауторке изложбе Милена Миленковић и Ивана Тасић, кажу да изложбе сведочи о изградњи прве централе, набавци опреме и монтажи, оснивању првог електричарског и индустријског друшта, али и о протестима збоиг високе цене струје.

- Електрификација као цивилизацијско достигнуће и искорак у будућност наилазила је на бројне порепреке. Поред финансијских проблема око изградње прве централе на месту данашње дистибуције, ту је био и отпор грађана према иновацијама и новитетима и свакој врсти промена. Кључни корак је био формирање Пиротског индустријског и електричног друштва чији су акционари били богати грађани. Прва термоелектрана подигнута је крајем 1921. године на десној обали Нишаве, са задатком да осветљава град. Први киловати су произведени и осветлили имућнија домаћинства и центар вароши 12. августа 1922. године - кажу ауторке изложбе.

Фото: В.Ћ.

Централа је била скромних могућности, односно капацитета па се након њене изградње разматрала и варијанта да се једна подигне на Нишави код села Станичења, која  због финасијских проблема никад није изграђена. Оснивачи Индустријскоог друшта су у то време имали монопол, па су цену киловата одређивали по властитом нахођењу и рачуници. Суочени са скупом струјом , Пироћанци су у неколикко наврата организовали протесте, а најзначајнији је био 1936, када је на челу протестаната, односно „бунџија“ био тадашњи  председник општине пиротске Бранко Радосављевић.

Фото: В.Ћ.

Упркос свему, потрошња струје се повећавала, односно потражња је бивала све већа, па је 1939. године на Темнштици подигнута хидроцентрала за потреба „Тигра“ и грађанства, тако да је електроснабдевање постало стабилно. Ову централу је пројектовао врхунски стручњак Миладин Пећинар. Поменута централа још увек постоји, беспрекорно је очувана, може да ради и део је Музеја технике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

Коментари (0)

УПИС: Поздрављамо акцију државних органа у сузбијању превара и штетних појава у играма на срећу