ПЕТАР ЂУРЂЕВ О МЕМОРИЈАЛНОМ ЦЕНТРУ У НОВОМ САДУ: Сав архивски и музејски материјал морамо учинити да проговори језиком новијих генерација

Novosti online

09. 08. 2022. у 13:35

ФОНДАЦИЈА Нови Сад – Европска престоница културе расписала је урбанистичко-архитектонски конкурс за идејно решење комплекса меморијалног центра жртава Погрома у Бачкој.

ПЕТАР ЂУРЂЕВ О МЕМОРИЈАЛНОМ ЦЕНТРУ У НОВОМ САДУ: Сав архивски и музејски материјал морамо учинити да проговори језиком новијих генерација

Foto: Konkursna dokumentacija

Град Нови Сад је у сарадњи са Епархијом бачком и Фондацијом Нови Сад – Европска престоница културе формирао тим за координацију активности на пројекту Меморијалног центра. Један од чланова жирија који ће одлучивати о урбанистичком-архитекстонском решењу је историчар и директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев.

-После толико деценија чекања, захваљујући Граду Новом Саду и иницијативи градоначелника Милоша Вучевића, крећемо у изградњу Меморијалног центра који ће се бавити културом сећања на те страшне догађаје из времена окупације. Циљ је да се негује култура сећања и да се врши едукација младих, јер небројано пута када сам држао предавања као историчар у вези са овом темом, апсолутно нико ништа није знао о томе. Наш наставни план и програм у том делу мањка, зато је битна иницијатива коју је Град упутио да се уврсти лекција у наставне планове и програме- нагласио је Ђурђев.

Ђурђев је имао срећу и прилику да као историчар, али и по својој личној жељи, обиђе меморијалне центре од Вашингтона, Москве, Јасеновца, па до Израела.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Приликом организовања сталне поставке биће искоришћен елемент мултимедије, који је данас више него потребан, превасходно причајући језиком новијих генерација. Сав архивски и музејски материјал који имамо морамо учинити да проговори језиком новијих генерација који је њима привлачан и схватљив. То је оно што бих волео да имплементирам у нашем раду- рекао је Ђурђев.

Највеће интересовање јавности пробудила је такозвана “Хладна соба”, која ће бити један сегмент сталне поставке. Температура ће бити под строго контролисаним условима, како би посетиоци осетили на личном примеру један део које су пролазиле жртве приликом егзекуције. Меморијални центар би требало да садржи конференцијску салу, библиотеку, сувенирницу и истраживачки центар.

-Стална поставка ће кроз изложене фотографије, предмете, мапе покушати на јединствен начин да прикаже оно што се догодило у свим местима Бачке приликом извођења рације, односно погрома 1942. године, и кроз ширу причу објасни дешавања. Свако место ће имати посебан део, а прича неће бити искључиво везана за Нови Сад, него за читаву Бачку- напоменуо је наш саговорник.

Велика симболика налази се и у самој локацији која је изабрана за меморијални центар, поред Културног дистрикта у близини Штранда.

-Дунав је био тај који је однео на стотине људи у смрт тада у Новом Саду. Ми знамо да је Штранд био главно губилиште и да је ту највећи број лица био погубљен у граду- нагласио је Ђурђев.

(nsuzivo)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне