ВРАЋА СЕ ЖУПСКА БЕРБА: После две године коначно заказана најстарија и најмасовнија манифестација посвећена вину

С. Бабовић

03. 08. 2022. у 14:28

НАКОН две године паузе услед епидемије ковида 19, најмасовнија манифестација посвећена вину - Жупска берба у Александровцу - коначно је заказана на седници Организационог одбора ове недеље.

ВРАЋА СЕ ЖУПСКА БЕРБА: После две године коначно заказана најстарија и најмасовнија манифестација посвећена вину

Фото: С. Бабовић

Организатори се надају да све бити спремно да госте по 57. пут приме од 15. до 18. септембра. Утаначен је и програм манифестације, а најављени наступи Рибље чорбе, Жељка Самарџића и Звезда Гранда. Из јединствене фонтане у центру града ће, традиционално, уместо воде потећи више од 20.000 литара вина. Жупска ружица - поклон компаније „Вино Жупа”.

- У холу Средње пољопривредне школе „Свети Трифун” биће велика изложба пољопривредних производа, као и стручна предавања на тему развоја пољопривреде - напомиње Мирко Михајловић, председник општине Александровац.

- Све то зачинићемо вечерњим концертима народне и забавне музике у центру града. После две године паузе, због короне, желимо да „Жупска берба“ ове године заблиста у пуном сјају - наводи Мирко Михајловић.

Идејним творцем и организатором „Жупске бербе” сматра се познати песник и писац и критичар, човек позоришта, Милосав Буца Мирковић (1932-2013). Родну Жупу у песмама описује као „океанију”, „царску” и „винску”. Манифестација се мењала током година, али се као традиција усталило да се током ње одржавају и атрактивне гостујуће изложбе, међународни и дечији фестивали фолклора, маскенбал најмлађих, вечери винске поезије, концерти, прикази старих жупских свадби.

Вино се у Жупи точи најмање од 1196. године, када се виноградарска села Александровца спомињу у запису Стефана Немање. Та традиција биће приказана и током бербе. Туристи могу да обиђу и нову поставку Завичајног музеја Жупе, сталну поставку у Музеју винарства и виноградарства и дегустационе сале у више од 80 регистрованих винарија у Александровцу.

- Наш музеј налази се у објекту некадашње Винодељско-воћарске школе из 1926. године, довољна је да привуче посетиоце током бербе, а нудимо сталну поставку са око 3.000 експоната, старинске приборе, алате, справе за винову лозе, прераду грожђа, писана сведочанства лифераната - подвлачи Нела Ђурић, директорка Музеја винарства и виноградарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

НЕКАДАШЊИ фудбалер Раде Богдановић ових дана је привукао пажњу јавности коментарима на дешавања на Светском првенству у фудбалу у Катару, у оквиру специјалног програма на РТС-у. Нарочито је прашину подигло његов увредљив коментар на рачун жена фудбалера, а неки сматрају да је изостала адекватна реакција и водитеља, посебно водитељке Драгане Косјерине.

02. 12. 2022. у 08:47

Коментари (0)

РАСЕКЛИ ПИТОНА ДУГАЧКОГ ПЕТ И ПО МЕТАРА: Нису могли да верују шта су нашли у његовој утроби (ВИДЕО)