ЦЕНА ОГРЕВА ДУПЛО ВИША: У Војводину стижу све скупља дрва, али упркос поскупљењу потражња се не смањује

З. РАЈИЋ

19. 07. 2022. у 11:45

ЦЕНА огревног дрвета у Војводини драматично расте, али и упркос томе стовариштима непрекидно стижу поруџбине од купаца, који страхују да на зиму неће имати чиме да се греју.

ЦЕНА ОГРЕВА ДУПЛО ВИША: У Војводину стижу све скупља дрва, али упркос поскупљењу потражња се не смањује

Фото: Н. Јашаревић

Огрев поскупљује јер је потражња знатно већа од понуде, а људи који су уписани на листу чекања пристали су да дрва плате по цени каква буде у тренутку испоруке.

На једном стоваришту у Врбасу кубик исцепаног тврдог дрвета (букве, цера и граба) достигао је 13.200 динара, а у облику трупаца 12.500 динара. Претходне цене, које су промењене минуле седмице, биле су 10.500 за неисечена дрва и 11.200 за цепке.

Невена Несторовић из фирме која је власник стоваришта илуструје поскупљење податком да су прошлог лета дрва уцело коштала 6.000, а исцепкана 6.500 динара.

- Драстично повећање цена добављачи правдају недостатком радне снаге за сечу у шумама и поскупљењем горива, потребног за резање, извлачење и превоз дрвета. Чули смо, међутим, и да препродавци набављају кубик дрва за 40 евра, а потом нереално подижу цену, користећи приче о кризи како би зарадили - каже Несторовићева.

ОЛАКШИЦЕ

ПЕЈИЋ сматра да би "Србијашуме" по нормалној тржишној цени требало да снабдеју стоваришта одређеним количинама дрвета, што би омогућило да огрев могу да купе и људи са ниским пензијама и минималним платама.

Милош Миладиновић из Сивца код Куле у прилог томе наводи да је од пријатеља из Сокобање сазнао да кубик дрва тамо кошта 7.000 динара.

Драган Пејић, власник једног предузећа за продају огрева у Оџацима, истиче да и сама стоваришта дижу цене, јер не могу другачије да обезбеде робу.

- Дрва су понестала, јер се испоручују фабрикама за производњу пелета, које су продавцима на 50-60 метара од куће, па немају потребе да из уже Србије возе до Војводине 400 километара - напомиње Пејић.

Потражњу за огревним дрветом, која је, по њему, десет пута већа од понуде, објашњава страхом људи да неће бити гаса и неисплативошћу грејања на пелет, који је досегао цену од 46.000 динара по тони.

- Да бих дошао до дрва, којих немам у продаји већ месец и по, купио сам букову шуму. Та дрва, исечена и исцепана на машини, неће бити испод 12.000 динара - рекао је Мијић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Ћерка пријатеља Милана удата је за нашег ЧУВЕНОГ глумца (ФОТО)