СРЕМЧЕВИ ДАНИ У ЕЛЕМИРУ Окупљање писаца кратких проза, песника, афористичара, карикатуриста (ФОТО)

Б. Г.

03. 07. 2022. у 17:14

СЕДАМНАЕСТИ Сремчеви дани, под називом Бал у Елемиру, свечано су почели у овом селу надомак Зрењанина, посвећени великану српске књижевности, Стевану Сремцу.

СРЕМЧЕВИ ДАНИ У ЕЛЕМИРУ Окупљање писаца кратких проза, песника, афористичара, карикатуриста (ФОТО)

фото: град Зрењанин

- Идуће године постајемо пунолетни и уз подршку града Зрењанина и Месне заједнице Елемир, која ову манифестацију одлично организује, прославићемо 18. издање лепе и сјајно посвећене манифестације која уздиже Елемир крај Тисе - рекао је на отварању Сремчевих дана, градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, честитајући фудбалерима из овог села, који су изборили историјски пласман у Српску лигу и младим кошаркашицама, које су освојиле медаље на државном првенству и на Спортској олимпијади школске омладине Војводине.

Прву књижевну награду Стеван Сремац, добила је књижевница из Зрењанина, Драгица Стојановић, за циклус песама "Живела сам као Амиши", друга је припала је аутору из Елемира, Стевици Шепри Михајлову за колекцију фрагметарних прича "Д Стуџис и пуњене тиквице", док је трећу награду освојио Перица Марков из Зрењанина за сатиричну поему "Е мој мистер скорашњи", а жири, на челу са председником Угљешом Шајтинцем,посебно је похвалио приче "Скроз около" Илије Бакића, "Мала поема о бездушности" Милана Мицића и "Башта боје душе" Шимона А. Ђарматија.

Уз богат културно забавни програм и наступе фолклорних секција културно уметничких друштава из целог Баната, одржане су књижевне вечери, портрет песника Мирослава Алексића, као и промоција изабраних дела Богдана Чиплића, изложба са колоније карикатуре која се традиционално одржава у част Стевана Сремца.

Бал у Елемиру

Сремчеви дани – Бал у Елемиру,  покренути су у знак сећања на чувеног српског писца Стевана Сремца, који је део живота провео у овом селу и посветио му дело "Бал у Елемиру – истинит догађај, епос у десет песама са сликама у тексту". 

Уз домаће вино

Сваке године, кроз књижевни конкурс, у Елемиру се окупљају писци кратке прозе, песници, афористичари, као и карикатуристи, у оквиру јединствене Колоније карикатуре, такође незаобилазног дела манифестације и уз румено домаће вино из винограда крај Тисе, уживају у миру и тишини сеоског амбијента у Елемиру.

БОНУС ВИДЕО:

НОЋНИ БАЗАР НА МАЛОЈ ПИЈАЦИ: У Зрењанину се окупио великих број малих произвођача

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ И У ОБИЉУ ЗЕЛЕНИЛА: Чувени хотел из ланца надалеко познатог по квалитету и доброј услузи