ФИЈАКЕРИ ВОЗЕ САМО ЗА БАКШИШ: Новине у туристичкој понуди Кикинде

Рада Шегрт

03. 07. 2022. у 07:50

ГРАЂАНИ и туристи који посете Кикинду од идуће седмице моћи ће сваке недеље фијакером да се провозају најлепшим улицама овог банатског града.

ФИЈАКЕРИ ВОЗЕ САМО ЗА БАКШИШ: Новине у туристичкој понуди Кикинде

Фото Р. Шегрт

Вожња ће бити бесплатна, а фијакеристи ће узимати само бакшиш који им путници добровољно понуде.

Овакав начин разгледања града уводи се од 10. јула и биће могућ само недељом, од 18.00 до 20.30.

- Полазна тачка је са платоа код Зелене пијаце у центру града. На располагању ће нам бити шест, седам, а по потреби и више фијакера. Планирали смо да једна вожња траје око пола сата и жеља нам је да на овај начин наш град упозна што више људи. Остварили смо сарадњу са два коњичка клуба тако да ће превоз бити сигуран и удобан - каже Јасмина Миланков, директорка Туристичке организације Кикинде.

Фијакери ће обавезно провозати путнике Улицом генарала Драпшина, која је једна од најлепших градских улица са заленилом у Србији, као и Улицом браће Татић.

Ово није први покушај да се у Кикинди уведе вожња фијакерима. Идеја да град има такси фијакеристу постојала је још 2005. када су путнике почели да превозе Далибор Ковачевић и Иван Кришан. Њихов паркинг био је на почетку Немањине улице, где је некада и било такси стајалиште за фијакеристе. Нажалост, таксирање ове врсте тада није заживело.

Фото Р. Шегрт

- Кикинда је град са највећим бројем запрега у Србији, имамо их више од 30. Сада имамо 130 коња и желимо да очувамо ову традицију. Подржавам и популаризацију коњичког спорта и отварање школе јахања. Раније нисмо били довољно упорни, па верујем да ће сада све бити другачије и да ће вожња фијакерима по граду заживети као нешто уобичајено - оптимиста је Драган Страјнић, велики заљубљеник у коње и један од најпознатијих узгајивача.

Фото Р. Шегрт

Оваква идеја ујединила је и коњичке клубове, па је од 1. јула, на Старом погону 3, организована школа јахања.

- Намењена је деци од 6 до 14 година и старијима. Обука у јулу ће бити бесплатна, а ценовник за даље још није утврђен, али ће бити прихватљив. Часови јахања ће се одвијати по подне, а са децом ће радити лиценцирани тренер - наводи Илија Рађеновић, председник Кикиндског коњичког удружења.

Фото Р. Шегрт

ПРОМОТЕРКА ЈОВАНА

ШКОЛУ јахања промовисала је млада Јована Рожајац, успешна такмичарка, која је са шест година заволела коње. Јаше грло Данка и прошле године је проглашена за најбољу девојку међу јахачима.

- Надам се да ће што више деце и младих пожелети да упозна коње, јер су они заиста племенити. Јахање је предиван спорт - уверава нас шармантна Јована.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор