КИКИНЂАНИ ВОЛЕ КЊИГЕ: Фестивал кратке приче “Кикинда шорт” почео синоћ, писци вечерас у Београду

Р.Ш.

02. 07. 2022. у 16:27

Кикинђани дефинитивно воле књиге и читање. То су показали и синоћ, када је у дворишту Народне библиотеке ,,Јован Поповић", почео 16. међународни Фестивал кратке приче “Кикинда шорт”.

КИКИНЂАНИ ВОЛЕ КЊИГЕ: Фестивал кратке приче “Кикинда шорт” почео синоћ, писци вечерас у Београду

Фото: Народна библиотека Јован Поповић

Упркос тропској врућини, публика је попунила пријатни амбијент овог простора, а своје приче, на језику земље из које долазе, представили су учесници из пет земаља: БиХ, Мађарске, Румуније, Северне Македоније и Србије.

- Трудимо се да окупимо младе ауторе, мада увек имамо и неког искуснијјег писца. Фестивал је и основан да би се на неки начин скренула пажња на збиља запостављену форму кратке приче. Други циљ је био да повежемо младе ауторе како би могли да помогну једни другима, да се и за њих чује у другим земљама. Уз опасност да будем субјективна, мислим да смо и успели. Уз то, пратећи издавачку делатност, могу да кажем да је збирки кратких прича сада више него пре 16 година - навела је Вера Папић, организатор фестивал.

Вечерас ће се писци, Михаела Шумић (Босна и Херцеговина), Габи Чутак (Мађарска), Андреи Доша (Румунија) и Ана Марија Грбић (Србија), преселити у Београд. Своје приче читаће у Културном центру ''Магацин'', од 20 сати и 30 минута. Осим њих, фестивал има и писца-критичара, а то је Саша Ћирић, који доводи и госта изненађења. Фестивал кратке приче “Кикинда шорт” ове се године одржава под слоганом ''Стаге 16'', а подржали су га подржали Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Град Кикинда.

- Град Кикинда увек ће подржати иницијативу која иксазује уметнички потенцијал младих људи- рекла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа за културу и образовање.

БОНУС ВИДЕО: КРОЈАЧЕВ ЛЕГАТ ОД 5.000 КЊИГА: Прича о Бошку Николићу, абаџији из Доњег Рибника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОБИЧАЈ КОЈЕМ СЕ СВИ РАДУЈУ: Знате ли зашто се мушкарцу цепа кошуља када добије дете?