БРОШУРА „КРВАВИ ОКТОБАР У ЈАДРУ 1941“ ПРЕД БЕОГРАЂАНИМА: Осам деценија од неосуђеног злочина нациста

В. М.

01. 07. 2022. у 20:38

У оквиру велике културне, научне, духовне и уметничке манифестације „Видовданска лоза“ Српске краљевске академије научника и уметника, на Универзитету УН у Београду, на Теразијама, je представљена брошура „Крвави октобар у Јадру 1941 године, чији је аутор Владимир Митрић, новинар „Вечерњих новости“ и члан СКАНУ, рекао је академик др Драган Дамјановић, председник СКАНУ.

БРОШУРА „КРВАВИ ОКТОБАР У ЈАДРУ 1941“ ПРЕД БЕОГРАЂАНИМА: Осам деценија од неосуђеног злочина нациста

В.Митрић

Издавач брошуре је СУБНОР града Лозница, чији председник Живота Исаковић, истиче да је „велика ствар да буде представљена у српској престоници“.

- Ово је, у најкрећем, приказ страдања мештана Горњег Јадра у октобру 1941. године, када је 342. фашистичка дивизија, коју је предводио генерал Франц Беме, у овдашњим селима, убила око 3000 људи, а само у Цикотама око 400 међу којима претежно нејачи, деце и беба старих тек неколико дана -прича Исаковић.

- Ове године, после осам деценија од тог неосуђеног злочина, подигли смо им спомен знамење удружени СУБНОР, град Лозница, Министарство за рад и запошљавање и добри и племенити људи из Јадра и околине.

У брошури су, поред осталог, сва имена страдалника и она је, како каже академик Дамјановић, „живи језик уз спомен обележје, да појасни и објасни онима који не знају за ово највеће страдање сељака у Европи, не само у Другом светском рату“.

-Дужни смо да негујемо културу сећања, како се ово зло нигде, никад и никоме не би догодило, рекао је академик професор Мирко Керкез, чувени наш хирург, председник Научног већа СКАНУ.

-Покренућемо иницијативу код СПЦ да на једном од  њених сабора ови новомученици буду уписани у књиге светих. 

БОНУС ВИДЕО: УЖАС КОЈИ СВЕТ НИЈЕ ВИДЕО: Отворена мултимедијална изложба о логору смрти у Јасеновцу

          

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало