МЕГАВАТ ОД СУНЦА: Пироћанци би могли да постану лидери у коришћењу соларне енергије

В. ЋИРИЋ

02. 07. 2022. у 16:30

СУДЕЋИ према најавама, али и конкретним пословима из градске управе у Пироту, овај град ће ускоро постати лидер у коришћењу соларне енергије.

МЕГАВАТ ОД СУНЦА: Пироћанци би могли да постану лидери у коришћењу соларне енергије

Владан Васић, Фото В. Ћирић

Протеклих дана соларни панели монтирани су на крову зграде ЈП "Комуналац", на крову Економске школе, а ускоро ће бити постављени на зградама Регионалне депоније, али и на неким другим локацијама и крововима спортских објеката. Циљ је, да се из соларних панела за почетак добије мегават струје и да се на тај начин постигну знатне уштеде струје, прецизира градоначелник Владан Васић.

- Соларна електрана у "Комуналцу" је снаге 30 киловата, а на крову Економске школе 15 киловата, који ће се добијати са 60 квадрата панела. Статешко опредељење града је да се направе капацитети за производњу једног мегавата струје из соларних панела. На Регионалниој депонији и у ЈП "Водовод" биће монтирани панели за производњу по 150 киловата струје. Сунчеву енергију ћемо користити и на крову затвореног базена, спортској хали, на западној трибини градског стадиона, на крововима школа, вртића и свуда где је то могуће - каже Васић.

Економска школа уштедеће, Фото В. Ћирић

Када је реч о исплативости овог вида производње струје и уштеде пара за друге намене, довољно говори податак да ће само Економска школа годишње уштедети око 350.000 динара, што је готово 30 одсто годишњег рачуна за струју. Систем ће радити по принципу продавац-купац, што значи да ће вишак струје лети ићи у систем из кога ће се враћати током зиме, када је највећа потраба за струјом.

Граде и два соларна парка

У ОКОЛИНИ Пирота постоје и две велике локације на којима ће се градити соларни паркови. Реч је о локацији код села Добри До и Понор на којима ће бити монтиране соларне електране велике снаге. Соларна енергија се већ користи у Општој болници и за загревање воде у затвореном базену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТАРА НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Ево зашто не треба убијати змије