ВОДА СКУПЉА 40 ОДСТО ОД АВГУСТА: Кикиндски водовод добио зелено светло града да повећа цене

Р. Шегрт

02. 07. 2022. у 13:30

ОДБОРНИЦИ Скупштине града подржали су захтев ЈП "Кикинда" да вода за пиће из водовода од августа буде скупља чак 39,4 процента за домаћинства у граду и 23 одсто за потрошаче у селима.

ВОДА СКУПЉА 40 ОДСТО ОД АВГУСТА: Кикиндски водовод добио зелено светло града да повећа цене

Фото Ж. Кнежевић

Тако ће у септембру, када добију рачуне, домаћинства у граду кубни метар воде плаћати 76,27 динара без ПДВ-а, што ће месечно бити најмање 1.000 динара више него сада.

Потрошачи у селима кубик воде ће плаћати 67,29 динара, такође без пореза. Осим за домаћинства, вода је поскупела и за образовне и здравствене установе, јавне чесме и Спортски центар "Језеро". Остали корисници воду ће и даље плаћати 67,35 динара по кубику.

Чедо Гверо, Фото Р. Шегрт

Различит ценовник за исту услугу је исти, једнако лош квалитет воде у граду и селима, правда се изградњом фабрике, односно постројења за пречишћавање воде за пиће.

- Због повећања трошкова, али и изградња фабрике воде морали смо да ревидирамо ценовник. Поскупљење услуга је било неминовно како последња два квартала не би завршили са губитком, јер имамо обавезу враћања кредита КФW банци. Град води социјално одговорну политику. У децембру смо тражили корекцију цена, али нам тада поскупљење није одобрено. Али смо сада сагледали све трошкове и више цене су неминовност - објаснио је на седници локалног парламента Чедо Гверо, в. д. директора ЈП "Кикинда".

Осим воде, поскупеле су и услуге канализације, па ће цена за домаћинства од августа бити 67,36 динара по кубику.

- Цене услуга убудуће ће морати да се повећавају годишње, а не као до сада сваке четврте године. Фабрика воде почеће да ради следеће године па ће опет морати уследити поскупљење, јер ће грађани добијати квалитетнију воду - најавио је Гверо.

У септембру ће грађани на рачунима ИЗ ЈП "Кикинда" имати још један већи трошак. За одржавање погонске спремности система плаћаће 107, 27 динара без пореза, као фиксну таксу и обавезу за све кориснике.

Јавне чесме, Фото Р. Шегрт

ЛОШ КВАЛИТЕТ

АНАЛИЗЕ квалитета вода за пиће, које је у мају урадио Завод за јавно здравље, показале су да је од 107 узорака у граду 13,56 било микробиолошки неисправно. Сви узорци воде су хемијски неисправни и такво стање траје деценијама.

ЈАВНЕ ЧЕСМЕ НЕ РАДЕ

ГРАЂАНЕ је непријатно изненадило и то што не раде поједине јавне чесме, са којих се бесплатно снабдевају пречишћеном водом за пиће.

- Разлог привременог затварања појединих јавних чесми је годишњи ремонт система за пречишћавање. Јавне чесме одржава фирма "EnviroTech" Кикинда. Квалитет воде на чесмама редовно контролише Завод за јавно здравље, а резултати су доступни на званичном сајту града и тог завода - саопштено је из Градске управе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи