АРХЕОЛОЗИ ЗАУСТАВИЛИ ЦЕВИ: Гасификацију Купинова диктирају додатна истраживања налазишта у близини Цркве Светог Луке

С. Костић

30. 06. 2022. у 06:00

РАДОВИ на гасификационој мрежи у близини Цркве Светог Луке уз појас археолошког налазишта Купиник у Купинову, обустављени су како би се обавила заштитна истраживања, каже за наш лист Љубиша Шулаја директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици.

АРХЕОЛОЗИ ЗАУСТАВИЛИ ЦЕВИ: Гасификацију Купинова диктирају додатна истраживања налазишта у близини Цркве Светог Луке

Тајне здања последњих српских деспота, Фото С. К.

Према његовим речима, екипе археолога изаћи ће на терен већ током следеће недеље, а овај посао како очекују требало би да се заврши у наредних месец дана, када ће бити настављена гасификација места.

- Провлачење цеви кроз, како је ми зовемо "црвену зону", јер је у близини и археолошко налазиште Купиник, не може да се обави док се не ураде заштитна истраживања. Иначе, радови на откривању овог локалитета су доста у заостатку, али радује нас што има група људи која то "гура" - каже Шулаја сматрајући да је Купиник, који има историјску вредност, неправедно запостављен у односу на остала значајна утврђења.

Престоница последњих српских деспота Стефана Лазаревића, Ђурађа Бранковића и Вука Гргуревића, већ у септембру могла би да открије неке од тајни чуваних под земљом, када ће се археолози опет скупити на овом терену.

- Истраживања ћемо радити у сарадњи са Народним музејом, који ће за ову намену издвојити преко 900.000 динара, док ће Општина Пећинци за суфинансирање самог истраживања издвојити 150.000 динара, као и додатна средства за финансирање логистике на терену - истиче Перица Одобашић, председник Савета месне заједнице Купиново и археолог.

Фото С. К.

Приликом освајања Београда 1521. године Султан Сулејман први Величанствени разорио је Купиник, који је пао нешто касније османлијским заузимањем Срема, 1526. године. Пошто се турским продором и освајањима у Панонији нашао дубоко у залеђу њихове територије, ово утврђење губи свој значај као погранично место. Од тада последња српска средњовековна престоница лежи у рушевинама, а занимљиво је да је њена опека коришћена касније при обнови Београдске тврђаве.

Љубиша Шулаја, Фото С. К.

ОЗБИЉНА ИСТРАЖИВАЊА

ПРВА озбиљна истраживања последње престонице средњовековне Србије - тврђаве Купиник извршена су пре две године када је урађено ласерско снимање локалитета из ваздуха.

Прошле године су почела систематска археолошка истраживања на терену, у сарадњи са стручњацима из Народног музеја у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)