НОВА КАПА ЗА ТОРАЊ ЦРКВЕ: Реформатски храм у Сивцу под лупом завода за заштиту споменика

З. Рајић

27. 06. 2022. у 06:10

РУИНИРАНО здање Реформатске хришћанске цркве (РХЦ) у Сивцу, које је угрозило безбедност пролазника због опасности да се сруши, коначно би требало да буде санирано.

НОВА КАПА ЗА ТОРАЊ ЦРКВЕ: Реформатски храм у Сивцу под лупом завода за заштиту споменика

Брод цркве у релативно добром стању, Фото З. Р.

Назнаку тог преко потребног подухвата дали су стручњаци Покрајинског завода за заштиту споменика културе (ПЗЗСК), који су, према речима секретара МЗ Сивац Миленка Рајића, изненада стигли у село са задатком да "сниме" стање Швапске цркве, како је Сивчани зову, јер су њени некадашњи верници били Немци, пре него што су одавде протерани после Другог светског рата, кад је овај храм почео да пропада.

- Нама су у селу биле везане руке кад је реч о санацији Реформатске цркве, јер новац за потребе МЗ добијамо из општинске касе, а то је и превелика инвестиција да бисмо могли да је финансирамо. Без обзира на то, није нам свеједно што је црква, која се налази у главној улици, уз магистрални пут Нови Сад - Сомбор, постала ругло Сивца и претња свима који поред ње пролазе, првенствено деци на стази до школе и вртића у њеној близини - рекао је Рајић.

Фото З. Р.

Слободан Отић, инжењер - конзерватор у ПЗЗСК казао је да су он и колегиница Гина Мркић, архитекта - конзерватор, добили хитан налог из Владе Војводине да обаве техничко снимање запуштене сивачке цркве.

- Почели смо снимање како бисмо утврдили степен оштећења, после чега ћемо урадити пројектну документацију за санацију торња цркве, а прво што је потребно урадити је израда нове капе торња - изнео је Отић.

- Пројектна документација биће урађена за 30 радних дана, а очекујемо да црква буде санирана до краја године.

ДОГОДИНЕ ПОД ЗАШТИТОМ

ОТИЋ је казао да је за разлику од торња, који је девастиран, брод цркве, са сводовима и кровном конструкцијом, у релативно добром стању и да "може лепо да се рестаурира". Додао је да верује како ће реформатска црква у Сивцу, која је изграђена 1811. године, догодине бити стављена под заштиту државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АНИНО СМЕЛО ИЗДАЊЕ: Минијатурним бикинијем усијала мреже (ФОТО)