ВРАЊСКИ АНИМАТОРИ СЛАВЕ ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ РАДА: Спремна нова јубиларна монографија

Д. Ристић

26. 06. 2022. у 14:45

Школа анимираног филма (ШАФ) Врање ове године слави 35 година постојања и успешног рада.

ВРАЊСКИ АНИМАТОРИ СЛАВЕ ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ РАДА: Спремна нова јубиларна монографија

Фото: ШАФ

Јубилеј ће бити званично прослављен у августу, када ће у граду под Пржаром бити одржана и 14. Интернационална дечја радионица анимираног филма „Златни пуж“, традиционално бијенално дружење младих аниматора из целог света коју врањски шафовци организују од 1997. године и која, такође, слави јубилеј, 25 година одржавања. 

Након отварања „Златног пужа 2022“, 8. августа, ШАФ ће свој 35. рођендан прославити три дана касније, 11. августа, за када је заказана пројекција пробраних филмова и представљање јубиларне монографије. Ово издање ће представити најважније догађаје из богате историје ШАФ-а, каже заменица директора ШАФ-а и уредница монографије, Нела Ћурчија.

- Биће ту и текстова, цртежа, фотографија, песама, наша филмографија, списак награда и манифестација на којима смо учествовали и које смо сами организовали... Биће отворена и изложба фотографија, цртежа из филмова, као и „алатки“ којима се служимо приликом снимања филмова – каже Нела.

Корице за монографију је израдио чувени чиковни уметник Растко Ћирић, а на представљању ће говорити Божидар Зечевић, историчар филма и председник Међународне анимације за филмску анимацију (АСИФА) за Србију и Мирослав Симоновић, оснивач и дугогодишњи водитељ ШАФ-а.

ШАФ је 1987. године основала група филмских ентузијаста из Врања, као прву школу такве врсте у Србији, а током протеклих година, кроз ову школу је прошло близу 2.000 полазника. План је да до краја године, за 35 година постојања, буде приказан и јубиларни, 350. филм из продукције ШАФ-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)