УСТОЛИЧЕЊЕ НОВОГ ЕПИСКОПА ШАБАЧКОГ: Трон чека владику Јеротеја

В. Митрић

24. 06. 2022. у 19:29

ВЛАДИКА Јеротеј, досадашњи викарни епископ патријарха српског Порфирија, кога је Свети архијерејски сабор, на заседању у Патријаршији СПЦ, у Београду, у мају, изабрао за новог епископа шабачког , по одлуци Синода СПЦ биће устоличен 18. септембра у саборном шабачком храму, посвећеном светим апостолима Петру и Павлу.

УСТОЛИЧЕЊЕ НОВОГ ЕПИСКОПА ШАБАЧКОГ: Трон чека владику Јеротеја

Фото: В. Митрић

Јеротеја (Петровић), рођен  је 1971 године у Сремској Митровици, али је живео и одрастао у Мачванској Митровици, која припада Епархији шабачкој СПЦ, чије је, заправо, чедо. Владика Јеротеј долази после епископа Лаврентија (Трифуновић), који је био архијереј скоро пет и по деценија у расејању и земљи.

Баш владика Лаврентије је, после разговора са њим и његовим добрим родитељима, дао му благослов да иде у манастир. Владика Јеротеј служио је, за Божић, свету архијерејску литургију у Саборној цркви у Шапцу, по молби и благослову оболелог владике Лаврентија. Последњи је архијереј који је посетио болесног Лаврентија, који је био монах скоро 65 година. Нови шабачки владика био је и на укопу епископа Лаврентија.

- Као што је владика Лаврентије достојно и доследно наставио  дело својих предходника епископа Симеуна Станковића и Јована Велимировића, тако ће то чинити и новоизабрани, на радост свих нас, владика Јеротеј. Да може да проговори владика Лаврентије рекао би, сигурни смо, да га је сами Бог посло на ту дужност као чедо епархије.Дубоко посвећен вери, сјајан духовник, диван беседник, свестрано образован, кулуран, отмен, поштен и честит из часне и поштене куће, и заслужује ово место, али и он њега - сматрају упућени у црквене прилике код нас.

Нови шабачки владика је завршио Основну школу у Мачванској Митровици, Гимназију у Сремској Митровици, Електротехнички факултет у Београду. Године 1998. године и приступио је братству манастира Светих архангела у Ковиљу, врло брзо уписује Богословски факулет у главном граду, који је завршио 2009. године. Тачно 21. новембра, за време студија, примио је монашки постриг од епископа бачког Иринеја када постаје Јеротеј. Бачки епископ благословио му је одлазак у Атину и учење грчког језика и музичко усавршавање. Стекао је дипломе црквеног појца и учитеља црквене музике. Завршио је последипломске студије из црквене музике. Уписао је докторске студије на Богословском факултету у Београду.

У чин јерођакона рукоположио га је тадашњи еписког јегарски Порфирије, данашњи епископ, а у чин јеромонага епископ бачки Иринеј, у оба случаја у Манастиру Ковиљ. Поглавар СПЦ, Порфирије, је прошле године у јулу у Спомен храму на Врачару, свечаним чином архимадрита тадашњег Јеротеја произвео у чин епископа топличког.

За епископску службу је, одмах, чим је добио панагију говорио као о „тој најузвишенијој служби и највећој части коју човек може да добије  у овом животу“.

- По речима светог старца Силуана Атонског , епископима је дата велика благодат духа светога и постављени су више свих, те се као орлови уздижу на висину, посматрајући непрегледна пространства - рекао је владика Јеротеј, који је истакао да  је благодаран  Господу  што му је дао честите родитеље, оца Јована и мајку Љубицу. - Благодаран сам им што су, не жалећи труда и напора и никад не мислећи  на себе, учили мог брата и мене шта значи бити добар, нормалан и поштен човек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМО ЗА СТАРИЈЕ ОД 16 ГОДИНА: Невероватно забаван хотел са неочекиваним садржајима