ЗАЈЕДНО ДО БОЉЕГ ЖИВОТА: Ниш из градског буџета подржава ромске средњошколце и студене са пет милиона

Д. МИЉКОВИЋ

25. 06. 2022. у 07:12

ВЕРА да образовање доноси сигурну и бољу будућност основни је мотив малдих Рома из Ниша да се школују, а њихов труд препознао је и Град па је стипендијама наградио 47 ученика средњих школа и четири студента.

ЗАЈЕДНО ДО БОЉЕГ ЖИВОТА: Ниш из градског буџета подржава ромске средњошколце и студене са пет милиона

Млади задовољни уговорима које су добили од локалне самоуправе, Фото Д. Миљковић

Из градског буџета издваја се пет милиона динара, а месечно средњошолци примају по седам и по хиљада динара, а студенти по 12.500.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, која им је уручила уговоре о стипендирању, истакла је да број стипендиста ромске националности расте из године у годину.

- Посебно ме радује да имамо све више студената стипендиста. То значи да сте свесни да је образовање важно, да је важно здравствено осигурање и да се полако укључујете у све сфере друштвеног живота. Врата Градске куће су за све вас отворене, подржавамо сваку вашу добру идеју, а ми ћемо покушати да услови у којима живе ваше породице из године у годину буду бољи - навела је градоначелница.

- Мотивација ми је пре свега моја породица која је ту за мене и која ме подстиче да радим на себи, али и чињеница да желим да обезбедим себи добру плату и добар живот - каже Анабела Шаћиповић, студент четврте године Правног факултета у Нишу са просеком изнад 8,5.

Анабела Шаћиповић, Андреј Бишевић, Анђела Стошић, Вељко Стошић, Фото Д. Миљковић

Пуни наде да образовање доноси бољу и сигурнију будућност истичу и остали стипендисти.

Они поручују својим вршњацима да не одустају од школовања.

- Покушаћу да упишем Електронски факултет када завршим средњу школу. Не видим други начин да имам бољи живот - вели Андреј Бишевић коме пуно значи што су га другари у Средњој електротехничкој школи лепо прихватили и истиче да је генерално Ниш пријатељска средина за људе свих националности.

Анђела Стошић, ученица Средње правно-пословне школе, каже да млади у Нишу деле исте бриге, а то је наћи сигуран и пристојно плаћен посао.

- Волела бих да се што пре запослим, али нећу одустати од школовања све док будем у могућности, тако да ми је у плану и факултет - амбициозна је Анђела.

Да одслужи војску, па засвира џез

ВЕЉКО Стошић је матурант Средње музичке школе на Инструменталном одсеку за дуваче.

Припрема се за одслужење војног рока јер му је жеља да свира у војном оркестру. Планира да упише и Музичку академију у Београду и то одсек џез.

- Долазим из музичке породице, па је било логично што сам уписао Музичку школу. Деда по оцу ми је био војни музичар, а отац моје мајке је познати музичар Бобан Марковић. И остали се баве музиком - открива нам Вељко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор