ТУГА ПОВЕЗАЛА ТРИ ГРАДА - Кикинду, Врање и Куршумлију (ФОТО)

Р.Ш.

24. 06. 2022. у 15:17

ПОГИБИЈА двојице Кикинђана у Врању и Куршумлији током НАТО агресије на нашу земљу 1999. године створила је трајно пријатељство ова три места.

ТУГА ПОВЕЗАЛА ТРИ ГРАДА - Кикинду, Врање и Куршумлију (ФОТО)

Фото: Р. Шегрт

До сада се огледало у заједничком обележавању годишњице бомбардовања, а сада би требало да донесе и друге облике сарадње и још конкретније повеже становнике са севера и југа наше земље. Да би дефинисали будуће повезивање, у Кикинди су се састали представници овог града са колегама из Врања и Куршумлије. Најпре су положили венце на споменик „Туга” у центру Кикинде, подигнут Кикинђанима погинулим и несталим током ратова деведесетих у бившој Југославији.

- Иницијатива је потекла од Удружења ратних војних ветерана да покушамо да развијемо још боље и квалитетније односе. Туга нас је повезала, али сматрамо да има простора и да сарађујемо. Мислимо да можемо да одредимо један датум и да се сваке године окупљамо у другом граду, да размењујемо културне, образовне, спортске и друге садржаје. Наше пријатељство може да прерасте и у братимљење – навео је Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

Дејан Ловић, заменик председника општине Куршумлија, сматра да би ђаци из Кикинде требали редовно да долазе на екскурзије у овај крај и виде јединствену Ђавољу варош, а одрасли да се одмарају у једној од три бање на овом подручју, Пролом, Луковској или Куршумлијској бањи.

- Имамо изузетне капацитете у туризму и мислим да на том пољу треба да базирамо сарадњу – рекао је Ловић.

Спорт, култура и туризам су области у којима се најбрже може остварити квалитетна сарадња, сматра и Градимир Јовановић, заменик председника Скупштине града Врања:

- Од наше јужне српске капије до кикиндске северне капије има око 500 километара, али то не треба да буде препрека за чврсту сарадњу. Из Кикинде потиче много знаменитих песника, књижевника и других знаменитих људи, а и ми у Врању имамо Бору Станковића и друге људе који су допринели српској култури. Кикинда је град добрих људи, а Врање је град са душом и мислимо да можемо да квалитетно сарађујемо. Повезала нас је трагедија, али мимо тога Кикинда је позната у Врању, јер нема куће која није покривена црепом из „Тозе Марковића”. Можемо да сарађујемо у спорту, култури и туризму - рекао је Јовановић.

ТРАГИЧНИ ЈУНАЦИ

Три града повезује смрт двојице Кикинђана, старешина Војске Југославије Миодрага Гладишева, који је погинуо у Куршумлији првог дана НАТО бомбардовања наше земље и Жељка Алара, који је живот изгубио у Врању. Сва три места су им неизмерно захвална што су дали животе за одбрану своје земље и народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор