КРАЈИШНИЦИ ДОБИЛИ СТАЗУ ЗА БАЛОТЕ: У Кикинди направљен први терен за боћање

Р. Ш.

20. 06. 2022. у 16:40

БОЋАЊЕ је до пре две деценије било сасвим непознато у Кикинди и околини, али сада у овом банатском граду постоји чак и стаза за ову стару игру карактеристичну за Далмацију. Поред вртића “Колибри” локална самоуправа изградила је стазу, посуту песком, дужине 27, а ширине четири метра.

КРАЈИШНИЦИ ДОБИЛИ СТАЗУ ЗА БАЛОТЕ: У Кикинди направљен први терен за боћање

Фото: Р. Шегрт

Ту сваке недеље поподне боћа, односно балота, како они кажу, претежно група Крајишника, који су овде дошли после војне операције “Олуја”. Они су и донели ову игру на север Баната.

- Почели смо играти чим смо дошли у Кикинду, а било је то пре 26 година. Сваког дана после подне бацали смо у избегличком кампу на “Језеру” где смо тада живели. Ни не знам како смо тада дошли до балота. Кад смо се раселили, опет смо задржали своју завичајну игру. На овом месту играли смо непрекидно последњих десет година. Овде смо дошли по препоруци нашег замљака, покојног Душана Иветића, који је становао у овом насељу. Све донедавно бацали смо на ливади, а сада први пут имамо прави терен. Презадовољни смо и захвални локалној самоуправи и градоначелнику што су изградили ову стазу - прича нам Марко Чакар (69), један од најстаријих и најредовнијих балоташа.

Балоте најчешће играју Крајишници пореклом из околине Босанског Грахова и њихови пријатељи из Далмације, из околине Бенковца.

- Донели смо стару традицију и срећан сам што смо је до сада сачували. Једва чекам недељу да балотам. Ово је за мене лепа рекреација, али је још важније дружење које одржавамо све ове године - наводи Бошко Рњак ( 67), родом из Бенковца.

Боћање су почели да играју и Кикинђани, каже Чакар, па се размишља и организовању турнира.

- Долазе и они који никада нису играли. Почело је нас десетак, а сада нас некада буде и по 30. Стални чланови екипе већ дуго су Кикинђани Петер Фекете и Душан Микан – прича Чакар.

На балотању сваке недеље, осим најстаријег Чакара долазе и тројица његових синова, а редовни су и Боро Јањић, Војо Иветић, Ранко Љубоја, Мирко Бјелотомић, Јово Зрилић, Јово Шегрт, Бошко Рњак и Милан Љубоја.

ИМЕ ЗА СЕЋАЊЕ

Терен за балоте носи име “Душан Иветић”, по покојном чика Дулету, најстаријем балоташу, који је кугле бацао и када је прешао осамдесету. Чак је и лекаре задивио када им је испричао како се рекреира. У знак захвалности за искрено дружење и пријатељство, балоташи су терен назвали по њему. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Огласио се РТС поводом Сејове тужбе