ДА ВИХОР ОПЕТ ПОКРЕНЕ БАНАТСКЕ ВЕТРЕЊАЧЕ: Удружење "Година Пупина" из Зрењанина води пројекат обнове старих млинова

Богољуб Грујић

12. 06. 2022. у 15:30

УДРУЖЕЊЕ "Година Пупина" из Зрењанина, у сарадњи са овдашњим Заводом за заштиту споменика културе, покренуло је пројекат "Банатске ветрењаче", а главни циљ је наставак реконструкције "Бошњакове ветрењаче" у селу Меленци, која је започета још пре петнаест година.

ДА ВИХОР ОПЕТ ПОКРЕНЕ БАНАТСКЕ ВЕТРЕЊАЧЕ: Удружење Година Пупина из Зрењанина води пројекат обнове старих млинова

Фото Душан Маринковић

За реконструкцију "Бошњакове ветрењаче" Покрајински секретаријат за културу је одвојио 400.000 динара.

- Још раније, урађене су две фазе реконструкције, учвршћени темељи и обновљен кров ветрењаче, а трећа и четврта фаза, које су у плану, треба да обезбеде постављање нове столарије, уређење ентеријера и постављање крила - каже Роберт Сабо, председник удружења "Година Пупина".

Он додаје да јепоред "Бошњакове ветрењаче", на излазу из села Меленци, према Башаиду, постојала и "Кишова ветрењача", која је потпуно урушена.

Фото Душан Маринковић

Онима који су сумњичави због акције преуређења ових грађевина из удружења поручују да они промовишу и проучавају Пупиново наслеђе, а да су ветрењаче неизоставан део његовог детињства.

- Незаобилазни чинилац живота у панонској равници јесте ветар, као симбол снаге природе,њене енергије коју човек од давнина кроти и користи - додаје Роберт Сабо, уз напомену да је основна визија обновестарих ветрењача, да поново гордо рашире крила и постану места визуелног украса банатске равнице, која ће привлачити посетиоце из далека.

На томе се неће зауставити, будући гости ће имати прилику да пробају пекарске производе - хлеб, кифле,колаче и друге ђаконије произведене од брашна млевеног на камену који ће се окретати снагом равничарског ветра.

Уз стварање "Млинског парка", ова фаза пројекта "Банатске ветрењаче" подразумева оживљавање приче о њима, репрезентативну изложбу у зрењанинском Музеју, штампање пригодне брошуре, све то у сарадњи са институцијама културе и неговања традиције.

- Књига и изложба Душана Маринковића, чији је издавач Музеј у Зрењанину, полазна је основа нашег даљег деловања - напомиње Сабо, истичући велико интересовање јавности и скоро формирање стручног тима који ће надоградити пројекат и кроз "Млински парк". Он ће, осим ветрењача, афирмисати вредност некадашњих сувача, каква је пре свих, чувена у Кикинди, али и старих индустријских млинова, а све то са циљем очувања културног наслеђа, развоја обновљивих извора енергије, еколошке привреде и туристичке презентације атракција средњег и северног Баната.

Фото Завод за заштиту споменик културе Зрењанин

УРУЧЕНА СРЕДСТВА

ПОКРАЈИНСКИ секретар закултуру, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић уручилаје 3. јуна, у амфитеатру Архива Војводине у Новом Саду, 400.000 динара за пројекат "Банатске ветрењаче" удружењу "Година Пупина" из Зрењанина.

БЕСКРИЛНА "СЕСТРА"

ПУПИНОВО родно село Идвор, у средњем Банату, на свом северном крају досеже до атара села Меленци и 118 година старог здања "Бошњакове ветрењаче" и њене нешто млађе, Идвору ближе и исто такобескрилне сестре у Белом Блату.

ДУХ ВРЕМЕНА

СТАРЕ и углавном запуштене и оштећене ветрењаче, својеврсне су претече савремених ветропаркова, који ничу у Банату. Некадашњи млинови могу да постану и озбиљна туристичка атракција за све који имају жељу да изблиза осете дух старих времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОДРУМ ЈЕ ЈЕДНО ОД ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА У ТУРСКОЈ: Diamond of Bodrum је диван хотел у центру овог дивног градића