Суботичко Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ обележило шест деценија постојања и рада

Novosti online

10. 06. 2022. у 14:35

ПОВОДОМ 60 година постојања и рада суботичког Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“, данас је у Великој већници Градске куће одржана пригодна свечаност.

Суботичко Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ обележило шест деценија постојања и рада

Фото: Водовод и канализација Суботица

Том приликом емитован је и кратак филм посвећен овом јубилеју који говори о развоју тог предузећа у протеклих шест деценија. Свечаности су присуствовали и градоначелник Суботице Стеван Бакић и председник Скупштине града др Балинт Пастор, којима је генерални директор ЈКП „Водовод и канализација“ Ђерђ Шугар, у име овог јавно-комуналног предузећа на чијем је челу, уручио захвалнице у знак захвалности за досадашњу сарадњу.

Уз изражавање захвалности ветеранима ЈКП „Водовод и канализација“ који су, како је рекао, постављали систем на којем данас почива суботичко водоснабдевање, градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима у Великој већници, казао да су касније генерације стручњака у том предузећу градиле на добрим основама, да се данас примењују најсавременије технологије и да се развој наставља у складу са њима.

„Град Суботица и ЈКП ‘Водовод и канализација’ урадили су много добрих ствари на заједничким пословима. И поред велике пандемијске кризе, појаве енергетске кризе и, нажалост, рата на европском тлу, измирују се све обавезе према Европској банци за обнову и развој са којом је 2011. године склопљен уговор о кредиту у висини од 11 милиона евра, а који ће локална самоуправа, ако настави оваквом динамиком, у потпуности измирити до 2024. године“, нагласио је градоначелник Бакић.

Он се захвалио и свим запосленима у ЈКП „Водовод и канализација“ који су били део пројекта решавања проблема поплава у суботичкој Месној заједници „Гат“.

„У пројекат решавање вишедеценијског проблема грађана тог насеља, везан за плављење њихових домаћинстава након обилнијих падавина, Град Суботица и ЈКП 'Водовод и канализација' уложили су 400.000 евра. Хвала вам што сте ми помогли да испунимо и нашу дату реч да ћемо решити тај проблем“, истакао је Бакић.

Нагласио је да се, када се говори о канализационој мрежи, долази до реализације великог пројекта „Чиста Србија“, иза којег стоје председник Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије.

„У оквиру тог пројекта у Суботицу ће бити уложено 20 милиона евра и то је једна од највећих појединачних инвестиција у комуналну инфраструктуру овог града икада. Заједно са сарадницима дао сам све од себе како би наш град био уврштен у први круг реализације, за коју очекујемо да почне до краја године. Овај пројекат, у оквиру кога ће укупно бити изграђено 110 километара канализационе мреже, много ће помоћи Суботици и Палићу, а мештанима насеља Чантавир и Бајмок ће изменити квалитет живота, с обзиром на то да ће, по окончању тог пројекта, са скромне покривености канализацијом оба насеља доћи до више од 50 одсто изграђености мреже. У оквиру овог пројекта у Чантавиру и Бајмоку биће изграђени и пречистачи отпадних вода, а у суботичком насељу ’Прозивка’ биће решен проблем становника те месне заједнице који се односи на отворени канал који деценијама смањује квалитет живота грађана тог и околних градских насеља“, истакао је градоначелник Бакић.

Он је подвукао да се не може причати о потенцијалима овог града, развоју његове привреде, његовој допадљивости према инвеститорима, као и стратешком положају и значају све док се буду копале септичке јаме по суботичким месним заједницама, а после мало већих атмосферских падавина буду плављена домаћинства грађана Суботице који живе у близини центра Суботице.

„Морамо да се бавимо суштином проблема, не смемо формом. Велики изазови су пред нама, долазе тешка времена, очекују нас тешки задаци и Град Суботица ће заједно са руководством и запосленима у ЈКП ’Водовод и канализација’ да пролази кроз све те изазове. Морамо много више да радимо, да будемо још посвећенији, јер носиоци решавања тих проблема ће бити управо ЈКП ’Водовод и канализација’. Честитам вам јубилеј и желим вам пуно успеха у даљем раду“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Уз подсећање на кратак историјат овог предузећа, др Балинт Пастор је, у име оснивача Скупштине града Суботице, Јавно комуналном предузећу „Водовод и канализација“ честитао јубилеј.

„Градоначелник је споменуо пројекат ’Чиста Србија’. Захваљујући том пројекту и подршци Републике Србије, Палић ће бити прво насеље у оквиру града Суботице које ће стопостотно бити покривено канализационом мрежом, а то није битно само због Палића, већ и због туризма и инвеститора. Срећан сам и што су се ствари тако поклопиле, јер данас, поред јубилеја ЈКП ’Водовод и канализација’ обележавамо и Светски дан сецесије. Желим вам пуно успеха, да уз помоћ града тај кредит вратите што пре да би се та огромна средства, а ради се о 200 милиона динара на годишњем нивоу, могла инвестирати у побољшање инфраструктуре, што грађани од нас и очекују. Пред нама су, такође, још неки јако битни пројекти као што је изградња водоводне мреже у насељима ’Хајдуково’, Шупљак’, ’Носа’, ’Бачки Виногради’ и ’Келебија’. Велики заостаци су и на територији самог града, зато је одговорност велика, и ваша и наша, и ми ћемо сигурно учинити све да ви као јавно предузеће будете што успешнији“, рекао је, између осталог, др Балинт Пастор.

У оквиру обележавања 60. годишњице ЈКП „Водовод и канализација“ приређен је и пригодан културни програм који су извели ученици Музичке школе Суботица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕНУО САМ КА ТОМИ, СМРТ МЕ ЗОВЕ: Потресна исповест Зорана Калезића