Четврту годину заредом Државна ревизорска институција позитивно оценила завршни рачун буџета АП Војводине

Промо

09. 06. 2022. у 14:20

ДРЖАВНА ревизорска институција (ДРИ) дала је позитивно мишљење након ревизије консолидованих финансијских извештаја Завршног рачуна буџета АП Војводине за 2021. годину, наведено је у информацији која је данас усвојена на седници Покрајинске владе.

Четврту годину заредом Државна ревизорска институција  позитивно оценила завршни рачун буџета АП Војводине

Фото: Покрајинска влада

Ово је четврта година заредом да ДРИ даје позитивну оцену завршног рачуна буџета АП Војводине.

Покрајинска влада утврдила је на данашњој седници и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о завршном рачуну буџета АП Војводине за 2021. годину са Извештајем о извршењу Покрајинске  скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за 2021. годину. Предлог одлуке упућује се Скупштини АП Војводине на разматрање и усвајање.

Покрајински буџет за 2021. годину планиран је у обиму од 83,24 милијарде динара, а остварен је у висини од 84,65 милијарди, односно 1,4 милијарди више од пројектованог, што је јасна потврда високог степена одговорности и објективности приликом планирања.

Нешто веће остварење буџета пре свега је резултат плаћања пореских обавеза за које је у време пандемије 2020. године омогућено одлагање у складу са мерама Владе Републике Србије. Ефекти одложеног плаћања, али и добри показатељи запослености и профитабилности привреде, видљиви су из остварења пореских прихода – уступљени приходи у 2021. години остварени су у износу од 22,5 милијарди динара, што у односу на 20,3 милијарде, колико је планирано, чини 10,9 одсто више.

Расходи и издаци буџета су извршени у износу од 75,63 милијарде динара, што је више од 90 одсто укупно планираних средстава. Међу јавним политикама за које су предвиђена средства, а нису извршена током 2021. године, углавном су значајнији капитални пројекти који се по својој природи реализују у дужем периоду од једне буџетске године.

Укупно стање јавног дуга на крају 2021. године износи 5,25 милијарди динара, што је 7,59 одсто у односу на остварене текуће приходе. Ово је и у апсолутном и у релативном мерењу најнижи ниво јавног дуга од 2016. године.

Остварени резултат по завршном рачуну за 2021. годину јесте суфицит од готово 4,9 милијарди динара, а планиран је буџетски дефицит од 3,7 милијарди динара.

На  седници је донет и закључак да се из робних резерви АП Војводине упути једнократна помоћ у намирницама и средствима за хигијену социјално угроженом становништву на територији Покрајине, као и избеглим лицима из Украјине.

Помоћ ће бити дистрибуирана у сарадњи са Црвеним крстом Војводине, и то 12.500 пакета прехрамбених производа и средстава за хигијену за социјално угрожено становништво, и 1.000 пакета за избеглице из Украјине и друге непредвиђене ситуације. Укупна вредност помоћи износи 30,3 милиона динара.

Покрајинска влада донела је и решење да се Граду Сремској Митровици усмери 10,8 милиона динара за наставак радова на обнови конака манастира Мала Ремета на Фрушкој гори. У другој фази обнове предвиђено је уређење ентеријера, замена столарије, израда подова, молерско-фарбарски радови и замена електроинсталација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:50

Коментари (0)

МИ, СРБИ... Драган Стојковић Пикси после меча Србија - Камерун: Претпостављам да су многи одушевљени!