УЗ ПОДРШКУ НАЈБОЉИ И РЕЗУЛТАТИ: Војводина предњачи у грађевинарству, туризму, индустријској производњи

Ј. Л.

09. 06. 2022. у 13:30

ДОК је у првом кварталу ове у односу на исти период претходне године индустријска производња у Србији забележила раст од 1,9 одсто, АП Војводина је имала раст од 4,7 одсто.

УЗ ПОДРШКУ НАЈБОЉИ И РЕЗУЛТАТИ: Војводина предњачи у грађевинарству, туризму, индустријској производњи

Издато више грађевинских дозвола, Фото Ј. Л.

Вредност грађевинских радова изведених у целој земљи смањена је за 5,9 одсто у сталним ценама, а на територији покрајине регистрован је раст од 2,5 одсто, где је издато чак 2.466 грађевинских дозвола, што је 26,7 одсто више него лане.

Добри статистички параметри, упркос незавидном привредном окружењу, према подацима Привредне коморе Војводине, бележе се и у индустријској производњи, пољопривреди, спољнотрговинској размени, туризму... Све то је довело до смањења стопе незапослености, која је у Војводини тренутно на историјско ниском нивоу - испод десет одсто.

- Према евиденцији НСЗ, у Војводини је на крају априла ове године било 94.476 активно незапослених. То је за чак 17,1 одсто или 19.420 људи мање на бироу у односу на април претходне године. Војводина бележи стопу запослености од 49,2 одсто, а незапослености од 9,7 одсто - предочава Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам.

Све више радних места, Фото Ј. Л.

- Овим подацима, који су за понос свих нас, доприносе и активне мере запошљавања које реализује Покрајинска влада, која је путем секретаријата определила 77,5 милиона динара за самозапошљавање, запошљавање незапослених лица и за финансирање спровођења јавних радова на територији покрајине. Ту су и мере помоћи привреди и туризму, које премашују 500 милиона динара, захваљујући којима је прошле године сачувано више од 4.500 и отворено и око 500 нових радних места.

Ненад Иванишевић, Фото Приватна архива

Укупна спољнотрговинска робна размена АП Војводине у периоду јануар - април 2022. износила је 7,2 милијарде евра, што је за49,6 одсто више у односу на размену остварену у прва четири месеца 2021.

СТРАНАЦА 200 ОДСТО ВИШЕ

Подршка сектору туризма огледа се и у све бројнијим туристима. У Војводини је укупан број долазака туриста у првом кварталу износио 162.995, што је за 83,2 одсто више у односу на исти период претходне године. Домаћи туристи су чинили 58,8 одсто, а 41,2 одсто страни.

У односу на исти период претходне године, број долазака домаћих туриста повећан је за 42,5 одсто, а број долазака страних туриста за чак 208,8 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (0)

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ Зграда успешно пркоси гравитацији: Шири торањ у Пизи (ФОТО)