ШАБАЦ СПРОВОДИ ИМУНИЗАЦИЈУ ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА: Вакцине чувају од рака грлића материце

В. М.

08. 06. 2022. у 08:54

ЗАВОД за јавно здравље Шабац спроводи примарну превенцију општим мерама и имунизацијом у циљу смањења броја оболелих од ХПВ инфекције, као главног узрочника оболевања од рака грлића материце.

ШАБАЦ СПРОВОДИ ИМУНИЗАЦИЈУ ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА: Вакцине чувају од рака грлића материце

Фото: В.Митрић

 Рак грлића материце представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. У  Мачванском округу, према подацима за 2019. годину, рак грлића материце налази се на четвртом месту по броју новооткривених случајева од малигних болести, са 34 новооткривена случаја, каже нам др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље у Шапцу.

Поред унапређења здравља становништва спровођењем здравствено-васпитних мера усмерених на целу популацију, истиче наш саговорник, „Завод за јавно здравље Шабац спроводи примарну превенцију општим мерама и имунизацијом у циљу смањења броја оболелих од ХПВ инфекције, као главним узрочником оболевања од рака грлића материце“.

У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести дефинисано је спровођење имунизације против ХПВ.

 Вакцина која стиже је Гардасил 9, најмодернија деветовалентна вакцина која је одобрена од свих референтних установа, а стављена је и на Б листу РФЗО ове године. Од Глобалног саветодавног одбора за вакцинацију, ХПВ вакцина оцењена је као високо (екстремно) безбедна.

Фото: В.Митрић

 -Активна имунизација против ХПВ се препоручује код деце од 9 до 14 година, свакако пре ступање у сексуалне односе, као и у складу са одобреним сажетком карактеристика лека од стране АЛИМС-а. Позивамо све родитеље да своју децу (ћерке и синове) вакцинишу овом препорученом вакцином (Гардасил 9), тако што ће се обратити изабраном педијатру ради давања писмене сагласности оног који се активно имунизује, односно његовог законског заступника, истиче др Вујковић.

Ово је, сматра др Вујковић, најбоља заштита најмилијих од ове малигне болести.

БОНУС ВИДЕО:

Почела вакцинација против грипа

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

Људи највише памте Срећне људе, а ја од те улоге нисам зарадио НИШТА