ВАНДАЛИЗАМ У НИШУ: Са споменика на Старом гробљу украден историјски вредан барељеф

Д. МИЉКОВИЋ

08. 06. 2022. у 09:53

ЧЛАНОВИ удружења стваралаца Ниша "Цар Константин" пријавили су полицији да је са споменика апелационог судије у пензији, резервног потпуковника и јунака са Кајмакчалана Димитрија Станковића, те правника др Милоша Милошевића - који чине јединствену споменичку целину на Старом гробљу - украден барељеф рад Александра Шакића, вајара из Ниша.

ВАНДАЛИЗАМ У НИШУ: Са споменика на Старом гробљу украден историјски вредан барељеф

Фото: УСН

- Поменуто дело је дуже од пола века било састављања од три "епизоде" из живота др Милоша Милошевића. Прва, како посматра штампарског радника, друга, која представља обезглављеног човека који је жртва немачких војника, а трећа је приказ родитеља док чекају сина који никада неће доћи... - објашњавају мр Новица С. Ранђеловић и професор Мирослав Величковић, председник и члан УСН "Цар Константин".

Кажу, надају се само да ће - после нестанка скулптура "Анђео са лиром" Марина Студина и "Преље" Антуна Аугустинчића - ово бити последња крађа...

"Анђелу са лиром" се од 10. јануара 2006. губи сваки траг, док је "Преља" однета у новембру исте године, али је пронађена. Иначе, процењује се да је током периода небриге, који још траје, са Старог гробља нестало више од 100 бисти и декоративних елемената. Ипак, на "Горици" има још много вредних уметничких дела, па је неопходно локалитет прогласити меморијалним парком, те организовати чуварску службу и редовно одржавање.

Фото: УСН

Споменик пре скрнављења

Подсетимо, Старо гробље се простире на 17 хектара у ширем центру Ниша, од 1970. више не служи за сахрањивање, а читав комплекс је - као споменик културе - под заштитом државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЕВАЧИЦА ГРАНДА ПОНОВО ПРЕТУЧЕНА: Лице ми је унакажено, све кости ме боле, носим руску крагну