КТИТОР ХРАМА И КНЕЗ МИЛОШ: Пожаревац може да се похвали са три православне светиње подигнуте у три века

Д. Новковић

29. 05. 2022. у 08:38

ГРАД Пожаревац има три цркве, све три православне - Саборну, Светог Николе и Свете Петке. Најстарија и највећа је Саборна, црква Светих архангела Михаила и Гаврила. Њу је 1819. године подигао кнез Милош Обреновић, док је живео и радио у Пожаревцу. Овај храм, проглашен, за споменик културе 1990, налази се поред новог епархијског двора, али и старог, који је пројектовао Никола Пашић, председник српске владе за време династије Карађорђевић, који је једно време био општински инжењер у Пожаревцу.

КТИТОР ХРАМА И КНЕЗ МИЛОШ: Пожаревац може да се похвали са три православне светиње подигнуте у три века

Црква Свете Петке / Фото Црква Свете Петке

Саборна црква, зидана као правоугаона једнобродна грађевина, има олтарски простор, наос и припрату. Осим иконостаса, који је израдио Јања Молер, поседује и 25 позлаћених икона. За споменик културе проглашена је и црква Светог Николе, подигнута 1890. као задужбина пароха у Трњану, проте Петра Шљивића (1818--1902) и његове супруге Јелене.

Црква је зидана по пројекту архитекте Светозара Ивачковића, школованог у Бечу. Објекат је грађен у облику грчког крста, са једном куполом. Пројектована је као породична капела и има две етаже - крипту и храм. У почетку се уз цркву налазила и дрвена звонара, која је касније замењена зиданим звоником. Унутар објекта је иконостас са 15 икона, које је тридесетих година прошлог века израдио сликар Андреја Биценко.

Најмлађа је црква Свете Петке, чија је градња почела 2001, а завршила се 2013. Главни ктитор била је компанија "Бамби", која је, осим новца, поклонила и три звона из Грчке и плаштаницу Свете Петке из Румуније. Грађена по пројекту Крсте Николића. Иконостас су осликали студенти Академије ликовних уметности из Београда, а резбарења и дуборез радио је мајстор Звонимир Стевић из Касидола. Олтар и источни зид осликао је грчки иконописац и свештеник Стаматис Склирис.

ЗВОНИК

САБОРНА црква, зидана каменом и опеком, звоник је добила 1856. накнадном доградњом уз западну фасаду храма. Иначе, ова црква првобитно је била намењена Светој Тројици, али јој је посвета промењена тридесетих година 19. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВОДИТЕЉУ ПРЕМИНУЛА СУПРУГА: Отишла је моја жена и мама мог сина, оставила нас је у тмини времена